Blog - Dietetyk Radosław Bernat

Wapń – rola w organizmie i źródła w diecie

Wapń należy do grupy makroelementów organizmu i jest go najwięcej spośród pozostałych składników mineralnych. Wpływa na szereg ważnych procesów organizmu, w tym na najbardziej nam znany - budowę kości i zębów. Pobieżnie go omawiałem przy okazji infografiki z osteoporozą. W przypadku częstego spożywania mleka i produktów mlecznych tj. sery żółte i białe nie powinniśmy obawiać się o jego niedobory. Gorzej ma się to w odwrotnym przypadku jak również w okresie menopauzalnym.

Dzienne zapotrzebowanie w ilości 1200mg na wapń zrealizujemy zjadając/wypijając do wyboru lub w odpowiedniej proporcji:
- 4 szklanki mleka
- 1 l kefiru
- 600ml jogurtu naturalnego
- 140g sera białego
- 8 trójkącików sera topionego
- 8 plastrów sera żółtego
- 2 puszki szprotek w oleju/pomidorach

Opinie o mnie  |  Zamów dietę