Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

Choroba wrzodowa charakteryzuje się powstawaniem ubytków (nazywanych wrzodami lub nadżerkami) w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy. Wrzody powstają w miejscach, które mają kontakt z kwasem solnym i pepsyną - enzymem trawiącym białka.

Najczęstszą przyczyną wrzodów jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, gdyż powoduje ona nasilenie wydzielania kwasu solnego i pepsyny w żołądku. Na pojawienie się choroby może mieć też wpływ szereg czynników, m.in. predyspozycje genetyczne, palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu, częsty stres, nadmierne spożycie soli, zbyt mała ilość antyoksydantów w diecie, których głównym źródłem są warzywa i owoce. Do rozwoju choroby przyczynia się także częste stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych: aspiryny, ibuprofenu, naproksenu, ketoprofenu (w różnych farmaceutycznych postaciach).

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy nie daje swoistych objawów, dlatego też często może być mylona z innymi schorzeniami. Pacjenci najczęściej uskarżają się na:
  • uczucie dyskomfortu w nadbrzuszu, około 1-3 godziny po posiłku, zmniejsza się on bezpośrednio po jedzeniu,
  • zgaga i niestrawność,
  • stały ból w okolicy klatki piersiowej, występujący 1-2 godziny po posiłku w przypadku wrzodów żołądka,
  • ból w okolicy prawej, podżebrowej, 3-5 godzin po posiłku – w przypadku wrzodów dwunastnicy,
  • ból w nocy, ból tuż po przebudzeniu, przed śniadaniem – w przypadku wrzodów dwunastnicy,
  • uczucie pełności po posiłku,
  • utrata masy ciała.

W terapii choroby wrzodowej stosuje się leki przeciwwrzodowe (inhibitory pompy protonowej) oraz antybiotyki, w celu eradykacji H. pylori. Bardzo ważny jest również odpowiedni sposób żywienia i modyfikacja stylu życia. W okresie terapii farmakologicznej mogą wystąpić dolegliwości, takie jak zaburzenia smaku, bóle brzucha, biegunka czy nudności, dlatego też zaleca się przede wszystkim:
  • spożywanie częstych posiłków, najlepiej 5 razy dziennie, co 3-4 godziny,
  • wykluczenie warzyw wzdymających, ciężkostrawnych, zawierających duże ilości błonnika (kapusty, szparagów, nasion roślin strączkowych, brokułów, kalafiora),
  • zrezygnowanie z soli i ostrych przypraw,
  • ograniczenie tłuszczów zwierzęcych (tłustych gatunków mięs, smalcu, boczku, słoniny)
  • odpowiednie przygotowywanie potraw: gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, pieczenie w folii, naczyniu żaroodpornym, rękawie, natomiast wykluczenie smażenia,
  • abstynencja od alkoholu,
  • rzucenie palenia.

Po wyleczeniu, aby nie doprowadzić do nawrotów choroby, należy przestrzegać właściwych nawyków żywieniowych, a przede wszystkim: ograniczyć spożycie soli kuchennej, alkoholu, unikać częstych terapii niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi, zadbać o codzienne odpowiednie spożycie warzyw i owoców, a także wzbogacić dietę o probiotyki obecne w kefirach, jogurtach i kiszonkach.

Piśmiennictwo:
  1. Grzymiławski M., Linke K.: Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego. W: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Pod red. Gawęcki J., Grzymiławski M. Warszawa 2010

  2. Jarosz M.: Choroba wrzodowa. W: Praktyczny podręcznik dietetyki. Pod red. M. Jarosz. IŻŻ Warszawa 2010

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
Dieta niskowęglowodanowaDieta lekkostrawnaNadciśnienie tętniczeZalecenia do wszystkich opisywanych chorób dietozależnychPrebiotyki w żywnościFenyloketonuriaBiałko tylko z roślin? To możliwe?Menopauza, klimakterium, przekwitanie.NiedokrwistośćZespół Jelita DrażliwegoSuperfruitsTężyczka utajonaIndeks insulinowy (IS)Niezwykle ważna witamina B12SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiegoPorównanie diety niskowęglowodanowej i ketogenicznejKwasy tłuszczowe - kompendiumDieta wegetariańskaDieta, a stwardnienie rozsianePrzeciwutleniacze, czyli naturalni obrońcy organizmuDieta oraz problemy żywieniowe małych dzieciProbiotykiNietolerancja laktozyEndometrioza, a dietaZespół policystycznych jajników (PCOS)Dieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej
Opinie o mnie  |  Zamów dietę