Dieta a forma włosów i skóry

Kondycja włosów i skóry uzależniona jest w bardzo dużym stopniu od naszej codziennej diety. Oczywiście po przez różnorodne preparaty kosmetyczne i farmakologiczne możemy wpływać na ich poprawe, ale nierzadko jest to efekt krótkotrwały. Aby cieszyć się zdrową kondycją skóry oraz włosów już dziś zacznijmy zmieniać nasze nawyki żywieniowe, a będziemy się nimi cieszyć przez długie lata.

Odpowiednia dieta obok takich czynników jak wiek, genetyka, pielęgnacja, czynniki klimatyczne i środowiskowe odgrywa kolosalne znaczenie na prawidłowy wygląd tych tkanek. Skóra i włosy to żywe tkanki składające się z kolagenu, keratyny, wody oraz związków organicznych min. azotu, siarki, cynku, magnezu i krzemu.

Jeżeli nie chcesz mieć:

  • słabych, łamliwych i wypadających włosów,
  • przetłuszczających się włosów,
  • suchości skóry,
  • łuszczenia naskórka,
  • zapaleniem kącików ust,
  • łojotoku,
  • trądziku,
  • łamliwych paznokci,
  • i wielu innych przypadłości…

Zacznij od zmiany nawyków żywieniowych już dziś!!!

Ważne jest aby wystrzegać się bardzo groźnych dla naszego organizmu tzw. wolnych rodników, dostarczać w odpowiedniej ilości właściwych składników odżywczych, utrzymywać właściwą równowagę kwasowo-zasadowa organizmu, dostarczać odpowiednią podaż płynów.

  1. Wolne rodniki są to wysokoreaktywne cząsteczki tlenu z niesparowanymi elektronami na ostatnim orbitalu. Powstają one na skutek niewłaściwego pożywienia, dużej ilości cukru we krwi, z przemian metabolicznych, palenia papierosów, czy promieniowania UV. Powodują uszkodzenie błon komórkowych, DNA, enzymów i innych elementów komórki. Uszkodzone komórki muszą zostać wymienione na nowe, organizm nie zawsze nadąża z odbudową komórek, przez co powstają powyższe choroby a nawet nowotwory. By temu zapobiegać należy chronić się przed nadmierną ilością wolnych rodników poprzez:

    • dostarczanie z pożywieniem antyoksydantów takich jak witamina C i E, selen (warzywa, owoce, orzechy, pestki itp.)
    • ograniczenie w diecie prostych węglowodanów pochodzących z cukru, słodyczy, białej mąki, pieczywa itp.
    • spożywanie dużej ilości warzyw wraz ze zdrowymi tłuszczami (tłuszcze roślinne zawierające NNKT niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe)
    • unikanie potraw smażonych
  2. Składniki odżywcze:

    • właściwa ilości białka, niedobór powoduje zahamowanie odnowy naskórka i komórek pozostałych warstw, stopniowy zanik podskórnej tkanki mięśniowej, zwiotczenie skóry, nadmierne wypadanie włosów. Źródła: nabiał, jaja, mięso, sery.
    • odpowiednia ilość węglowodanów, głownie błonnika. Jego niedobory mogą być przyczyną nieregularnych wypróżnień, co prowadzi do przetłuszczania się skóry i powstania trądziku. Źródła: warzywa, owoce, pieczywo razowe, kasze.
    • tłuszcze, wiele osób stosując diety zapomina o tłuszczach – najważniejszym składniku wpływającym na skórę i włosy. Tłuszcze regulują równowagę wodno-tłuszczową skóry, utrzymują odpowiedni poziom nawilżenia, gdyż umożliwiają zatrzymanie wody w skórze, likwidują szorstkość i chropowatość skóry, skóra pozbawiona tkanki tłuszczowej jest cienka, łatwiej tworzą się na niej zmarszczki i fałdy skórne. Źródła: masło, orzechy, oleje roślinne, ryby.
    • witaminy, a głównie witaminie A, E, C, wit. z grupy B, warunkują one szereg procesów w tkankach organizmu, musimy pamiętać, iż część witamin rozpuszczalna jest tylko w tłuszczach. Główne źródła: warzywa, mięsa, jaja, podroby, produkty zbożowe.
    • składniki mineralne takie jak: cynk, siarka, selen, sód, potas, żelazo, miedź, magnez itp. Podobnie jak witaminy regulują one procesy tkankowe równocześnie będąc procentowo dużym składnikiem włosów, skóry i paznokci. Główne źródła: mleko i jego przetwory, mięsa, jaja, podroby, produkty zbożowe i warzywa.
  3. Równowaga kwasowo zasadowa to nic innego jak zrównoważony stan organizmu, któremu dostarczane są zarówno produkty zasadotwórcze (owoce, warzywa, mleko, sery) jak i kwasotwórcze (mięso, ryby, jaja, herbata, kawa, produkty zbożowe). W przypadku zakwaszenia organizmu zwiększa się wrażliwość skóry na podrażnienia.
  4. Woda:
    Należy jej dostarczać ok. 1,5-2 litry dziennie. Pomaga ona usuwać toksyny z organizmu, nadaje odpowiednią jędrność i gładkość skóry oraz wpływa na prawidłowe wypróżnianie.

Produkty szczególnie korzystne dla skóry i włosów:

  • warzywa, owoce, ryby, wątróbka, jaja, tłuszcze roślinne, orzechy, pestki, owoce morza, czerwone mięso, nabiał, kakao, drożdże, produkty sojowe.
Dieta niskowęglowodanowaDieta lekkostrawnaNadciśnienie tętniczeZalecenia do wszystkich opisywanych chorób dietozależnychPrebiotyki w żywnościFenyloketonuriaBiałko tylko z roślin? To możliwe?Menopauza, klimakterium, przekwitanie.NiedokrwistośćZespół Jelita DrażliwegoSuperfruitsTężyczka utajonaIndeks insulinowy (IS)Niezwykle ważna witamina B12SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiegoPorównanie diety niskowęglowodanowej i ketogenicznejKwasy tłuszczowe - kompendiumDieta wegetariańskaDieta, a stwardnienie rozsianePrzeciwutleniacze, czyli naturalni obrońcy organizmuDieta oraz problemy żywieniowe małych dzieciProbiotykiNietolerancja laktozyEndometrioza, a dietaZespół policystycznych jajników (PCOS)Dieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej
Opinie o mnie  |  Zamów dietę