Dna moczanowa a dieta
Przyczyną tej choroby jest nadmierne wytwarzanie kwasu moczowego, którego dany organizm nie jest w stanie już rozpuścić a nadmierna ilość prowadzi do stanu zapalnego. Należy pamiętać, że atak dny jest dopiero drugą fazą rozwoju choroby, gdyż pierwszą jest bezobjawowa hiperurykemia.
Objawy:
- nagły występujący co pewien czas ostry ból stawów, szczególnie w nocy
- wzrostu temperatury ciała,
- obrzęk i duża bolesność stawu
Występowaniu napadów sprzyjają:
- dieta bogata w puryny
- nadmierny stres,
- niektóre leki,
- nadmierny wysiłek fizyczny
Po wielu latach dochodzi najczęściej do przewlekłego zapalenia wielostawowego, któremu często towarzyszą powikłania ze strony innych narządów, np.: nerek, układu krążenia.
Stężenia kwasu moczowego u mężczyzn wynosi 7 mg/dl, u kobiet 6 mg/dl.
DIETA W CHOROBIE DNY MOCZANOWEJ
Główną zasadą leczenia dietetycznego dny moczanowej jest ograniczenie podaży związków purynowych z zewnątrz tj. z pokarmem.
Podstawowymi zaleceniami dotyczącymi stosowania prawidłowej diety są:
- wyeliminowanie z diety pokarmów bogatych w związki purynowe np :wątroba,nerki
- regularne przyjmowanie posiłków (4-5 razy dziennie)
- ostatni posiłek powinien być spożyty 3-4 godziny przed snem, gdyż w nocy zwiększa się ilość zatrzymywanego w organizmie kwasu moczowego.
Produkty niedozwolone:
- ryby (karp, łosoś, makrela, szprotki)
- mięso (cielęcina, jagnięcina, dziczyzna, podroby, sosy i wywary mięsne),
- wędliny
- tłusty nabiał, (sery topione i pleśniowe, twaróg)
- wysokobiałke warzywa strączkowe, większość warzyw kapustnych, kukurydzy, papryki, szczawiu, szpinaku i rabarbaru,
- grzyby
- melony i banany
- kawa, kakao, mocna herbata
- alkohol
- nie wolno spożywać potraw smażonych, pieczonych i duszonych
Produkty dozwolone:
- chudy nabiał, produkty mleczne,
- ryż, ziemniaki i makarony,
- pieczywo (pszenne, ryżowe)
- kapusta pekińska, biała, kiszona, czerwone buraki, chrzan, cukinia, marchew, pomidory, ogórki i sałata,
- brzoskwinie, ananasy, czereśnie, gruszki, jabłka, maliny, pomarańcze, winogrona,
- orzechy laskowe i włoskie, słonecznik, sezam,
- soki owocowe (z dozwolonych owoców), herbatki owocowe i ziołowe – najlepiej z ziół pomocnych w leczeniu dny,
- miód, dżem,marmolada
- duże ilości wody
Autor artykułu: Psychodietetyk Anna Romanów
Źródła:
Dna moczanowa" Pachocka, Jarosz Rok wydania : 2011
"Podstawy naukowe żywienia w szpitalach' -wydanie IŻiŻ rok 2001,
,,Praktyczny podręcznik dietetyki'- wydanie IżiŻ rok 2010, ,,
Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach ' -wydanie IŻiŻ rok 2011 - źródło