Dna moczanowa a dieta

DNA MOCZANOWA jest chorobą metaboliczną, spowodowaną odkładaniem się kryształków kwasu moczowego wokół stawów, zwłaszcza w pobliżu palucha stopy, ale także może atakować inne stawy i nerki. Złogi te wywołują odczyn zapalny, powodują równocześnie niszczenie chrząstek i powierzchni stawowych.

Przyczyną tej choroby jest nadmierne wytwarzanie kwasu moczowego, którego dany organizm nie jest w stanie już rozpuścić a nadmierna ilość prowadzi do stanu zapalnego. Należy pamiętać, że atak dny jest dopiero drugą fazą rozwoju choroby, gdyż pierwszą jest bezobjawowa hiperurykemia.


Objawy:
  • nagły występujący co pewien czas ostry ból stawów, szczególnie w nocy
  • wzrostu temperatury ciała,
  • obrzęk i duża bolesność stawu

Występowaniu napadów sprzyjają:
  • dieta bogata w puryny
  • nadmierny stres,
  • niektóre leki,
  • nadmierny wysiłek fizyczny

Po wielu latach dochodzi najczęściej do przewlekłego zapalenia wielostawowego, któremu często towarzyszą powikłania ze strony innych narządów, np.: nerek, układu krążenia.

Stężenia kwasu moczowego u mężczyzn wynosi 7 mg/dl, u kobiet 6 mg/dl.

DIETA W CHOROBIE DNY MOCZANOWEJ

Główną zasadą leczenia dietetycznego dny moczanowej jest ograniczenie podaży związków purynowych z zewnątrz tj. z pokarmem.

Podstawowymi zaleceniami dotyczącymi stosowania prawidłowej diety są:
  • wyeliminowanie z diety pokarmów bogatych w związki purynowe np :wątroba,nerki
  • regularne przyjmowanie posiłków (4-5 razy dziennie)
  • ostatni posiłek powinien być spożyty 3-4 godziny przed snem, gdyż w nocy zwiększa się ilość zatrzymywanego w organizmie kwasu moczowego.

Produkty niedozwolone:

  • ryby (karp, łosoś, makrela, szprotki)
  • mięso (cielęcina, jagnięcina, dziczyzna, podroby, sosy i wywary mięsne),
  • wędliny
  • tłusty nabiał, (sery topione i pleśniowe, twaróg)
  • wysokobiałke warzywa strączkowe, większość warzyw kapustnych, kukurydzy, papryki, szczawiu, szpinaku i rabarbaru,
  • grzyby
  • melony i banany
  • kawa, kakao, mocna herbata
  • alkohol
  • nie wolno spożywać potraw smażonych, pieczonych i duszonych

Produkty dozwolone:

  • chudy nabiał, produkty mleczne,
  • ryż, ziemniaki i makarony,
  • pieczywo (pszenne, ryżowe)
  • kapusta pekińska, biała, kiszona, czerwone buraki, chrzan, cukinia, marchew, pomidory, ogórki i sałata,
  • brzoskwinie, ananasy, czereśnie, gruszki, jabłka, maliny, pomarańcze, winogrona,
  • orzechy laskowe i włoskie, słonecznik, sezam,
  • soki owocowe (z dozwolonych owoców), herbatki owocowe i ziołowe – najlepiej z ziół pomocnych w leczeniu dny,
  • miód, dżem,marmolada
  • duże ilości wody

Autor artykułu: Psychodietetyk Anna Romanów

Źródła:
Dna moczanowa" Pachocka, Jarosz Rok wydania : 2011
"Podstawy naukowe żywienia w szpitalach' -wydanie IŻiŻ rok 2001,
,,Praktyczny podręcznik dietetyki'- wydanie IżiŻ rok 2010, ,,
Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach ' -wydanie IŻiŻ rok 2011 - źródło
Dieta niskowęglowodanowaDieta lekkostrawnaNadciśnienie tętniczeZalecenia do wszystkich opisywanych chorób dietozależnychPrebiotyki w żywnościFenyloketonuriaBiałko tylko z roślin? To możliwe?Menopauza, klimakterium, przekwitanie.NiedokrwistośćZespół Jelita DrażliwegoSuperfruitsTężyczka utajonaIndeks insulinowy (IS)Niezwykle ważna witamina B12SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiegoPorównanie diety niskowęglowodanowej i ketogenicznejKwasy tłuszczowe - kompendiumDieta wegetariańskaDieta, a stwardnienie rozsianePrzeciwutleniacze, czyli naturalni obrońcy organizmuDieta oraz problemy żywieniowe małych dzieciProbiotykiNietolerancja laktozyEndometrioza, a dietaZespół policystycznych jajników (PCOS)Dieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej
Opinie o mnie  |  Zamów dietę