Żywienie Dzieci w wieku szkolnym

Wiek szkolny to okres intensywnego wzrostu masy ciała oraz wzrostu wysiłku umysłowego związanego z obowiązkami szkolnymi. Ważne jest, aby w tym okresie naszym pociechom dostarczone były wszystkie niezbędne składniki pokarmowe w odpowiednich proporcjach. Do tych składników zaliczamy: białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy oraz składniki mineralne.

Tłuszcze to materiał zapasowy i bogate źródło energii.

Węglowodany to głównie składnik energetyczny (węglowodany proste), składnik balastowy (węglowodany złożone) , wpływają na wiele procesów w organizmie.

Białko to składnik budulcowy ciała, bardzo ważny w młodym wieku.

Witaminy i składniki mineralne to regulatory wielu procesów w tym odpornościowych oraz wzrostowych.

Żywienie Dzieci w wieku szkolnym

Prawidłowe proporcje tych składników wyglądają nst.:

  • Tłuszcze ok. 30 %
  • Węglowodany 50-55 %
  • Białka 15-20 %

Średnie zapotrzebowanie kaloryczne:

  • dziewczynki 7-10 lat – 1740 kcal
  • chłopcy 7-10 lat – 1970 kcal

Nie możemy jednak przesadzać z podażą składników pokarmowych szczególnie tłuszczy i węglowodanów, gdyż doprowadzić to może do otyłości. Otyłość to nadmierne, patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, które może być niebezpieczne dla zdrowia.

Wadliwe żywienie może prowadzić do powstania nawet 80 różnych chorób, poczynając od chorób układu krążenia, nadciśnienia, miażdżycy, chorób układu pokarmowego, wzdęcia, zgagi, wrzody, cukrzycy, cholesterolu, czy nawet nowotworów.

Z danych Światowej Organizacji Zdrowia WHO wynika że w 2000 roku było 150 mln otyłych osób w tym 15 mln otyłych dzieci. W 2005 roku liczba ta zwiększyła się odpowiednio do 400 mln i 40 mln. W Polsce szacuje się na obecną chwilę, że ok. 20%, czyli co piąty chłopiec w wieku szkolnym ma nadwagę lub otyłość, a wśród dziewczynek 17%.

Co więc zrobić, aby naszego dziecka nie było w tej niechlubnej statystyce??

  1. Zawsze pamiętać o obfitym, pełnowartościowym I śniadaniu.
  2. Ograniczyć do minimum słodycze, przekąski słone, słodkie napoje oraz produkty wysoko przetworzone w tym szczególnie Fast foody.
  3. Należy starać się w jeść w miarę regularnych odstępach 2-3 h .
  4. Spożywać dużo ryb, nabiału, warzyw, orzechów i ich przetworów
  5. Nauczyć dziecko wolno jeść, w skupieniu i spokoju (nie jeść przy telewizorze, komputerze itp.)
  6. Stosować urozmaicone menu.
  7. Nie możemy przekupywać, czy zmuszać dziecka do jedzenia.
  8. Najważniejsze to być dobrym przykładem dla dziecka!!! Bo nie możemy wymagać od dziecka racjonalnego żywienia, gdy sami go nie respektujemy.
Dieta niskowęglowodanowaDieta lekkostrawnaNadciśnienie tętniczeZalecenia do wszystkich opisywanych chorób dietozależnychPrebiotyki w żywnościFenyloketonuriaBiałko tylko z roślin? To możliwe?Menopauza, klimakterium, przekwitanie.NiedokrwistośćZespół Jelita DrażliwegoSuperfruitsTężyczka utajonaIndeks insulinowy (IS)Niezwykle ważna witamina B12SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiegoPorównanie diety niskowęglowodanowej i ketogenicznejKwasy tłuszczowe - kompendiumDieta wegetariańskaDieta, a stwardnienie rozsianePrzeciwutleniacze, czyli naturalni obrońcy organizmuDieta oraz problemy żywieniowe małych dzieciProbiotykiNietolerancja laktozyEndometrioza, a dietaZespół policystycznych jajników (PCOS)Dieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej
Opinie o mnie  |  Zamów dietę