Żywienie kobiet karmiących piersią
Dieta dla matek powinna być urozmaicona nie tylko ze względu na wartości odżywcze dostarczane sobie i dziecku, ale także ze względu na poznanie smaków przez niemowlę, ponieważ to, co matka zje trafia do mleka – czyli pozwala ukształtować późniejsze nawyki żywieniowe dziecka.Dieta matek karmiących piersią
Zjedzony pokarm przez matkę, wpłynie na smak i zapach mleka, w ciągu ok 2 do 6 godzin. Dlatego też, jeżeli po tym czasie dziecko odmawia przyjęcia piersi albo więcej ulewa, ma kolki, jest marudne, warto sobie przypomnieć ostatni posiłek i wyeliminować go z diety na kilka dni. Po tym czasie zaobserwować, czy niepożądane dolegliwości minęły.
Dieta kobiet karmiących piersią powinna być przede wszystkim lekko stawna, regularna (5-6 posiłków, często spożywana, ale w małych ilościach), różnorodna, by dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych sobie i dziecku.
W zasadzie dieta kobiet karmiących nie różni się za wiele od diety w czasie ciąży. Zwiększa się jedynie zapotrzebowanie kaloryczne (o ok. 500 kcal niż przed ciążą), spożycie białka, witamin i składników mineralnych. W związku z tym, że po porodzie matka musi odzyskać stracone składniki odżywcze i dalej potrzebuje dużo cennych składników, nie należy odchudzać się w trakcie karmienia piersią (można stracić pokarm).
W okresie karmienia zwiększa się zapotrzebowanie na płyny. Należy pić wodę mineralną (ok. 2 litry dziennie), słabą herbatę, mleko (lub napoje mleczne) oraz soki owoce (ich jednak ilość nie powinna przekraczać 0,5 l dziennie ze względu na duża zawartość cukru). Należy pamiętać, by nie pić „na siłę”, ponieważ może to spowodować zahamowanie wytwarzania pokarmu.
Produkty ZALECANE kobietom karmiącym:
- Produkty będące źródłem BIAŁKA (3 porcje dzienne, ( ok. 1,5g /kg masy ciała, w tym co najmniej 60 % powinno stanowić łatwo przyswajalne białko zwierzęce): mleko i przetwory mleczne (jogurt, kefir, maślanka), sery żółte, sery twarogowe, mięso, wędliny, ryby, jaja
- Produkty będące źródłem WĘGLOWODANÓW złożonych (ok. 6 porcji dziennie): produkty zbożowe ( pełnoziarniste pieczywo, kasze, brązowy ryż, makaron, ciastka ryżowe), ziemniaki, warzywa strączkowe (kiełki pszenicy, soja, fasolka, groszek), wszystkie produkty zawierające duże ilości błonnika (otręby, płatki owsiane, banany, porzeczki, jeżyny)
- Produkty będące źródłem TŁUSZCZU (niewielka ilość dziennie): masło, oleje roślinne (słonecznikowy, kukurydziany, sojowy – źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6)
Trudno jest jednak dostarczyć wszystkich niezbędnych składników mineralnych wraz z pożywieniem, dlatego należy kontynuować/dietę wzbogacić o SUPLEMENTACJĘ przeznaczoną dla kobiet karmiących. Powinna ona zawierać m.in (Fe, Mg, Ca, Zn, Mn, Cu, J oraz witaminę K, E, C, witaminy z grupy B oraz kwasy DHA, EPA)
*Produkty wywołujące ALERGIĘ:
Mleko zwierzęce, głównie krowie, jaja, czekolada, kakao, ryby, owoce cytrusowe, orzeszki ziemne oraz laskowe, produkty zbożowe z pszenicy, kiwi, owoce morza
Produkty wywołujące KOLKĘ: wszystkie wzdymające: fasola, groch, kapusta, cebula, czosnek, brokuły, kalafior oraz morele, suszone śliwki, rabarbar, czasami świeże owoce, słodycze
*Produkty NIEWSKAZANE:
- potrawy ciężko strawne ( smażone tłuste potrawy, tłuste sery)
- produkty wzdymające ( fasola, groch, kapusta, cebula)
- ostre przyprawy (chilli, pieprz, ostra papryka, musztarda, chrzan, czosnek – może zmieniać
- smak dziecka i przyczyniać do odrzucenia ssania piersi przez dziecko)
- produkty konserwowane (potrawy z puszek, sztucznie barwione i aromatyzowane, wędliny
- peklowane
Niewskazane są także:
mocna kawa i herbata (są to substancje pobudzające, mogące wywołać niepokój, bezsenność), napoje alkoholowe, nikotyna, narkotyki
*Produkty DOZWOLONE:
- mięso z kurczaka, indyka, chude „czerwone”
- owoce ( jabłka, gruszki, maliny, wiśnie, agrest, brzoskwinie), warzywa (marchewka, buraki, ziemniaki),
- produkty zbożowe (ryż, kleik ryżowy, kasza kukurydziana oraz jaglana, mąka i skrobia ziemniaczana),
- delikatne przyprawy ( tymianek, majeranek, bazylia, koperek, słodka papryka)
Składniki odżywcze niezbędne w diecie:
- Wapń (5 porcji dziennie) - w okresie karmienia piersią zwiększa się zapotrzebowanie, dlatego należy o jedną porcję dziennie zwiększyć niż to było w czasie ciąży, czyli ok. 5 porcji dziennie (mleko, napoje mleczne – jogurt, kefir, maślanka; ryby – szprotki, sardynki; ser twarogowy; zielone warzywa – brokuły)
- Żelazo ( 1 -2 porcje dziennie) - po porodzie oraz przy „produkcji” mleka jego brak należy uzupełnić (mięso wołowe, ryby, jaja, szpinak, brokuły
- Witamina C (ok. 2 porcje dziennie) - dla lepszego przyswajania żelaza, należy spożywać tę witaminę oraz dla zwiększenia odporności (owoce – truskawki, melon, grejpfrut, pomarańcz, mango, cytryna, warzywa – natka pietruszki, papryka czerwona, sałata długolistna)
Niniejszy artykuł dotyczy dzieci zdrowych, niecierpiących na alergię pokarmową czy inne schorzenia. Zapisane zalecenia dietetyczne mają charakter ogólny – każda mama powinna indywidualnie dostosować zestaw produktów, najlepiej tolerowanych przez nią i dziecko.
Źródło: „Pierwszy rok z życia dziecka” Heidi Murkoff z Sharon mazel; „Dieta matki karmiącej piersią Nivea Baby”; Poradnik dla kobiet w ciąży i mam karmiących piersią „Jak dbać o dietę?”