Żywność, która może chronić przed nowotworami

Choroby nowotworowe stanowią obecnie drugą najczęstszą przyczynę zgonów (zaraz po chorobach układu krążenia). Szacuje się że w 2030 roku liczba zgonów z ich powodu osiągnie wielkość 12mln. U mężczyzn najczęściej występują: rak płuca, rak jelita grubego i rak prostaty, natomiast wśród kobiet rak piersi, rak jelita grubego i rak płuca. Naukowcy dowodzą, że aż 30% z nowotworów w można zapobiec modyfikacją stylu życia, wśród której uwzględnia się także modyfikację diety. Niektóre ze składników żywieniowych mogą chronić przed konkretnymi nowotworami, warto je poznać.

Składniki diety chroniące przed konkretnymi rodzajami nowotworów:

  • warzywa niskoskrobiowe (brokuły, sałata, ogórek, pomidor, kalafior, papryka, kapusta, rzepa, szparagi, szpinak, seler naciowy, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka, por) → chronią przed nowotworem jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku i żołądka
  • owoce → chronią przed nowotworem jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka, płuc
  • warzywa cebulowe → chronią przed nowotworem żołądka
  • błonnik → chroni przed nowotworem jelita grubego
  • czosnek → chroni przed nowotworem jelita grubego
  • mleko → chroni przed nowotworem jelita grubego
  • żywność bogata w witaminę C → chroni przed nowotworem przełyku
  • żywność bogata w karotenoidy → chroni przed nowotworem jamy ustnej, gardła, krtani, płuc
  • żywność bogata w witaminę D → chroni przed nowotworem prostaty, jelita grubego, piersi, płuc, czerniaka
  • żywność zawierająca likopen (pomidory, ketchup) → chroni przed nowotworem prostaty
  • probiotyki → chronią przed nowotworem jelita grubego
  • kwasy omega-3 (występujące przede wszystkim w tłustych rybach morskich: łosoś, makrela, szprotka, sardynka, śledź) → chronią przed nowotworem jelita grubego i płuc
  • fitosterole (występujące w warzywach strączkowych, nasionach sezamu, słonecznika i dyni) → chronią przed nowotworem piersi, prostaty, jelita grubego

Jak się okazuje, największymi właściwościami przeciwnowotworowymi charakteryzują się owoce i warzywa, dlatego warto zadbać w diecie o ich odpowiednią podaż i pamiętać o różnorodności (bo przecież każde mają inne właściwości). Ale poza składnikami diety, które mogą działać ochronnie, warto też dowiedzieć się czego w diecie unikać.

  • alfatoksyny występujące na zawilgoconych, zapleśniałych orzechach i zbożach → sprzyjają nowotworom wątroby
  • alkohol spożywany w nadmiarze → sprzyjają nowotworom jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, wątroby, jelita grubego
  • żywność ugrillowana „na czarno” → sprzyja nowotworom jelita grubego
  • sól i słona żywność w nadmiarze → sprzyja nowotworom żołądka
  • przetworzone mięso czerwone (zawierające konserwanty) → sprzyja nowotworom jelita grubego
  • herbata Mate (parzona w nieodpowiedni sposób) → sprzyja nowotworom przełyku
  • beta-karoten stosowany w suplementach diety u osób palących → sprzyja nowotworom płuc

Żywność, która może chronić przed nowotworami
Piśmiennictwo:
Jarosz M., Sajór I.: Prewencja w nowotworach złośliwych. W: „Praktyczny podręcznik dietetyki.” Pod red. M. Jarosz.
IŻŻ Warszawa 2010
Dieta niskowęglowodanowaDieta lekkostrawnaNadciśnienie tętniczeZalecenia do wszystkich opisywanych chorób dietozależnychPrebiotyki w żywnościFenyloketonuriaBiałko tylko z roślin? To możliwe?Menopauza, klimakterium, przekwitanie.NiedokrwistośćZespół Jelita DrażliwegoSuperfruitsTężyczka utajonaIndeks insulinowy (IS)Niezwykle ważna witamina B12SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiegoPorównanie diety niskowęglowodanowej i ketogenicznejKwasy tłuszczowe - kompendiumDieta wegetariańskaDieta, a stwardnienie rozsianePrzeciwutleniacze, czyli naturalni obrońcy organizmuDieta oraz problemy żywieniowe małych dzieciProbiotykiNietolerancja laktozyEndometrioza, a dietaZespół policystycznych jajników (PCOS)Dieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej
Opinie o mnie  |  Zamów dietę