Dietetyk Radosław Bernat - zdjęcie profilowe
Dietetyk
mgr inż. Radosław Bernat
Zdrowe odżywianie - produkty dietetyczne
Telefon 504 428 093 do dietetyka we Wrocławiu 504 428 093
Email - radekbernat@4slim.pl - dietetyk online radekbernat@4slim.pl

Badanie Witaminy D

O tym, że większość z Nas ma niedobory witaminy D i należy robić badania, aby kontrolować jej poziom nie ma co pisać, gdyż jest to oczywiste. Niejednokrotnie już namawiałem Was do tego, pewnie inni lekarze również.

Dlaczego witamina D jest taka ważna?, gdyż:

  • utrzymuje prawidłowe stężenia wapnia we krwi, a co za tym idzie ma wpływ na strukturę i funkcję kości,
  • jej prawidłowy poziom zmniejsza ryzyko chorób autoimmunologicznych (tj. Choroby tarczycy, łuszczyca, czy stwardnienie rozsiane), cukrzycy, nadciśnienia,
  • korzytsnie wpływa na układ rozorodczy, nerwowy i mięśniowy,
  • niedobory mogą powodować problemy ze snem, bólami mięśni i stawów, zmęczenie,
  • u osób odchudzających się, jej prawidłowy poziom może przyśpieszać spalanie tkanki tłuszczowej

W porozumieniu z firmą Cambridge Diagnostics jestem w stanie zaproponować nowoczesne badanie metabolitów witaminy D z suchej kropli krwi.

Co to są te metabolity i co w tym badaniu jest innowacyjnego?

Metabolity witaminy D są to związki które powstają w wyniku metabolizmu witaminy D.

Najważniejsz to:

kalcydiol – 25(OH)D – suma stężeń 25(OH)D3 tj. Witaminy d pochodzącej z produktów zwierzęcych, promieniowania UV i suplementacji oraz drugiej formy 25(OH)D2 tj. Formy wit. D pochodzącej z roślin i grzybów. Ten metaobilit jest najczęściej oznaczany w większości punktów diagnostycznych.
kalcytriol - 1, 25(OH)2D – aktywna forma witaminy D
katabolit- 24, 25(OH)2D3 – definiuje on aktywność enzymu biorącego udział w eliminacji witaminy D z krwiobiegu

 
Innowacyjność tego badania polega na oznaczeniu:
kalcydiol – 25(OH)D – suma stężeń 25(OH)D3 tj. Witaminy d pochodzącej z produktów zwierzęcych, promieniowania UV i suplementacji oraz drugiej formy 25(OH)D2 tj. Formy wit. D pochodzącej z roślin i grzybów. Ten metaobilit jest najczęściej oznaczany w większości punktów diagnostycznych.
kalcytriol - 1, 25(OH)2D – aktywna forma witaminy D
katabolit- 24, 25(OH)2D3 – definiuje on aktywność enzymu biorącego udział w eliminacji witaminy D z krwiobiegu

Innowacyjność tego badania polega na oznaczeniu:

  • kalcydiol – 25(OH)D – suma stężeń 25(OH)D3 tj. Witaminy d pochodzącej z produktów zwierzęcych, promieniowania UV i suplementacji oraz drugiej formy 25(OH)D2 tj. Formy wit. D pochodzącej z roślin i grzybów. Ten metaobilit jest najczęściej oznaczany w większości punktów diagnostycznych.
  • kalcytriol - 1, 25(OH)2D – aktywna forma witaminy D
  • katabolit- 24, 25(OH)2D3 – definiuje on aktywność enzymu biorącego udział w eliminacji witaminy D z krwiobiegu
  • Innowacyjność tego badania polega na oznaczeniu:
    • stężeń 25(OH)D3 i 25(OH)D2 – i ich procentowych zawartości pokazując z jakiego typu żródła witamina d jest dostarczana naszemu organizmowi
    • zawartości 24, 25(OH)2D3 i jego stosunek do 25(OH)D3 – Za pomocą tych wskaźników oceniamy stopień eliminacji/katabolizmu witaminy D. Dzięki czemu jesteśmy w stanie skutecznie ocenić, czy stoswana dawka wit. D jest dobrze dobrana oraz czy działa efektywnie.

Reakcja organizmu na stosowaną suplementację uwarunkowana jest przez czynniki genetyczne, wyjściowe stężenie witaminy D oraz wskaźnika masy ciała (BMI).
Osoby z BMI < 25 osiągają szybsze wysycenie witaminą D, niż osoby z BMI >35 . Jak się można domyśleć uzależnione jest to od dawki na kilogram masy ciała.
Warto zatem regularnie kontrolować skuteczność suplementacji.

Koszt wykonania takiego badania u mnie w gabinecie 90zł

Więcej informacji na temat samego badania i możliwość samodzielnego zamówienia tutaj.

Wynik badania witaminy D
Badanie witaminy D Płudowski P i wsp. Profilaktyka i leczenie niedoboru witaminy D – wybór właściwych rekomendacji. 2016 r

Grupa ekspertów. Witamina D: Rekomendacje dawkowania w populacji osób zdrowych oraz w grupach ryzyka deficytów – wytyczne dla Europy Środkowej 2013r Standardy Medyczne