Blog - Dietetyk Radosław Bernat
24 Badania nad dietą niskowęglowodanową i niskotłuszczową
Poniższe informacje pochodzą ze strony Authority Nutrition i zostały one dosyć potocznie przetłumaczone.
Na szczęście obecnie wielu pracowników służby zdrowia uważa, że dieta o niskiej zawartości węglowodanów (wyższa zawartość tłuszczu i białka) jest znacznie lepszym rozwiązaniem w leczeniu otyłości i innych przewlekłych chorób w porównaniu do diet ograniczających kalorie i tłuszcz. Tak jak to odbywało się przez szereg wcześniejszych lat (tzw. fobia tłuszczowa i cholesterolowa).
W tym artykule przedstawiam przeanalizowane dane z 24 takich badań na osobach z różnymi problemami zdrowotnymi, w tym nadwagą/otyłością, cukrzycą typu II i zespołem metabolicznym. Główne efekty mierzone są zazwyczaj utratą masy ciała, jak również czynnikami ryzyka, takimi jak poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, cholesterolu HDL, poziom trójglicerydów i cukru we krwi.
Należy pamiętać, że wszystkie te badania były prowadzone na losowej grupie osób zgodnie ze standardami naukowymi. Wszystkie publikowane są w renomowanych, recenzowanych czasopismach medycznych.
- Foster GD i wsp. W badaniu z randomizacją diety niskowęglowodanowej na otyłość. New England Journal of Medicine, 2003.
Szczegóły: 63 osoby zostały losowo poddane diecie o niskiej zawartości tłuszczu lub diecie niskowęglowodanowej. W grupie o niskiej zawartości tłuszczu liczba kalorii była ograniczona. Badanie to trwało 12 miesięcy.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa straciła na wadze więcej, 7,3% całkowitej masy ciała, w porównaniu do grupy o niskiej zawartości tłuszczu, który stracił 4,5%. Różnica ta była statystycznie istotna na 3 do 6 miesięcy, ale nie 12 miesięcy.
Wnioski: Utrata masy ciała w grupie niskowęglowodanowej, była istotnie większa po 3 i 6 miesiącach, ale nie 12. Dodatkowo osoby na diecie niskowęglowodanowej miały większą poprawę trójglicerydów i cholesterolu HDL we krwi, inne biomarkery były podobne w obu grupach. - Samaha FF i wsp. Niski poziom węglowodanów w porównaniu z dietą o niskiej zawartości tłuszczu w ciężkiej otyłości. New England Journal of Medicine, 2003.
Szczegóły: 132 osób z ciężką otyłością (średni BMI 43) przydzielono losowo do diety o niskiej zawartości tłuszczu lub diety niskowęglowodanowej. U wielu pacjentów stwierdzono zespół metaboliczny lub cukrzycę typu II. W diecie o niskiej zawartości tłuszczu, ilość kalorii była ograniczone. Czas trwania badania wynosił 6 miesięcy.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa straciła średnio 5,8 kg (12,8 funtów), podczas gdy grupa o niskiej zawartości tłuszczu stracił tylko 1,9 kg (4,2 funta). Różnica ta była statystycznie znacząca.
Wnioski: W grupie niskowęglowodanowa straciła znacznie większą wagę (około 3 razy tyle). Nie było natomiast istotnych statystycznie różnic w kilku biomarkerach:
- Triglicerydy zmniejszyły się o 38 mg / dl w grupie niskowęglowodanowej, w porównaniu do 7 mg / dl w grupie niskotłuszczowej.
- Wrażliwość na insulinę poprawiły się w grupie niskowęglowodanowej,, mam nieco gorsze od grupy niskotłuszczowej.
- Poziom glukozy we krwi na czczo obniżyła się o 26 mg / dl w grupie niskowęglowodanowej i tylko 5 mg / dl w grupie niskotłuszczowej.
- Poziom insuliny zmniejszyła się o 27% w grupie niskowęglowodanowej, ale nieznacznie wzrosła w grupie niskotłuszczowej.
Ogólnie rzecz biorąc, dieta niskowęglowodanowa miał znacznie bardziej korzystny wpływ na masę i kilka kluczowych biomarkerów w tej grupie osób poważnie otyłych. - Sondike SB i wsp. Wpływ diety niskowęglowodanowej na utratę masy ciała i czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego u otyłych nastolatków. The Journal of Pediatrics, 2003.
Szczegóły: 30 osbó z nadwagą wśród młodzieży zostali losowo przydzieleni do dwóch grup, w grupie diety niskowęglowodanowej i diety niskotłuszczowej. Badanie to trwało 12 tygodni. Każda z grup została poinstruowana, aby ograniczyć kalorie.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa straciła 9,9 kg (21,8 funta), podczas gdy w grupie o niskiej zawartości tłuszczu stracili 4,1 kg (9 funtów). Różnica ta była statystycznie znacząca.
Wnioski: Grupw niskowęglowodanoww straciła znacznie więcej (2,3 razy tyle) masy i miała znaczne zmniejszenie stężenia triglicerydów i cholesterolu HDL.Całkowity poziom cholesterolu i LDL zmniejszyło się tylko do grupy o niskiej zawartości tłuszczu. - Brehm BJ i wsp. Randomizowane badanie porównujące dietę niskowęglowodanową i niskotłuszcową na masę ciała i czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego u zdrowych kobiet. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2003.
Szczegóły: 53 zdrowe, ale otyłe kobiety przydzielano losowo do jednej diety o niskiej zawartości tłuszczu lub diety niskowęglowodanowej. Grupie o niskiej zawartości tłuszczu liczba kalorii została ograniczona. Badanie trwało 6 miesięcy.
Odchudzanie: Kobiety w grupie niskowęglowodanowej straciły średnio 8,5 kg (18,7 funtów), podczas gdy w grupie o niskiej zawartości tłuszczu stracili średnio 3,9 kg (8,6 lbs).
Wnioski: W grupie niskowęglowodanowej stracono na wadze więcej (2,2 razy tyle) i miało miejsce znaczne zmniejszenie stężenia triglicerydów we krwi. Frakcja HDL poprawiła się nieco w obu grupach. - Aude YW i wsp. Dieta Krajowego Programu Edukacji Cholesterolu kontra dieta o niskowęglowodanowa z wyższą zawartością białka i tłuszczów jednonienasyconych. Archives of Internal Medicine, 2004.
Szczegóły: 60 osób z nadwagą zostali losowo przydzieleni do diety niskowęglowodanowej bogatej w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz diecie niskotłuszczowej opartej na Programie Edukacji Narodowej Cholesterolu (NCEP).
Obie grupy miały ograniczone kalorie i badanie trwało 12 tygodni.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa straciła średnio 6,2 kg (13,6 funtów), podczas gdy w grupie o niskiej zawartości tłuszczu stracili 3,4 kg (7,5 funta). Różnica ta była statystycznie znacząca.
Wnioski: Grupa niskowęglowodanowa straciła 1,8 razy tyle wagi. Było też kilka zmian biomarkerów, na które warto zwrócić uwagę:
- Talia-biodra stosunek jest markerem tłuszczu brzusznego. Ten znacznik uległ nieznacznej poprawie w grupie niskowęglowodanowej, a nie w grupie o niksiej zawartości tłuszczu.
- Całkowity cholesterol poprawił sę w obu grupach.
- Triglicerydy zmniejszył się o 42 mg / dl w grupie niskowęglowodanowej , w porównaniu do 15,3 mg / dl w grupie o niksiej zawartości tłuszczu.
- Wielkość cząstek LDL wzrosły o 4,8 nm, a częstki HDL zmniejszyły się o 6,1% w grupie niskowęglowodanowej, podczas gdy w grupie o niksiej zawartości tłuszczu nie było istotnej różnicy.
Ogólnie rzecz biorąc, grupa niskowęglowodanowa straciła na wadze więcej i miał znacznie większą poprawę w kilku istotnych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. - Yancy WS Jr i wsp. Niskowęglowodanowa dieta ketogeniczna w porównaniu z dietą o niskiej zawartości tłuszczu w leczeniu otyłości i hiperlipidemii. Annals of Internal Medicine, 2004.
Szczegóły: 120 otyłych osób z podwyższonym poziomem lipidów we krwi zostali losowo przydzieleni do diety niskowęglowodanowej lub diety niskotłuszczowej. W grupie o niskiej zawartości tłuszczu, liczba kalorii była ograniczona. Badanie trwało 24 tygodni.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa straciła 9,4 kg (20,7 funta) ich całkowitej masy ciała, w porównaniu do 4,8 kg (10,6 funtów) w grupie o niskiej zawartości tłuszczu.
Wnioski: Grupa niskowęglowodanowa straciła znacznie większą wagę i miał większą poprawę trójglicerydów we krwi i cholesterolu HDL. - JS Volek i wsp. Porównanie niskokalorycznej diety o niskiej zawartości węglowodanów i diety o niskiej zawartości tłuszczu na utratę wagi i składu ciała u otyłych mężczyzn i kobiet. Nutrition & Metabolism (Londyn), 2004.
Szczegóły: W bdaniu brało 28 losowo wybranych osób z nadwagą /osób otyłych. Badanie trwało 30 dni (dla kobiet) i 50 dni (dla mężczyzn) na każdej diecie.Obie diety miały ograniczoną kaloryczność.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa straciła znacznie większą wagę, zwłaszcza mężczyzni. Stało się tak pomimo faktu, że w diecie niskowęglowodanowej było więcej kalorii niż w diecie o niskiej zawartości tłuszczu.
Wnioski: Grupa niskowęglowodanowa straciła na wadze więcej. Mężczyźni na diecie niskowęglowodanowej stracił trzy razy tyle tłuszczu w jamie brzusznej, niż mężczyźni na diecie niskotłuszczowej. - Meckling KA i wsp. Porównanie niskotłuszczowej diety do diety niskowęglowodanowej na utratę wagi, składu ciała i czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych w systemie swobodnego życia, otyłych mężczyzn i kobiet. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2004.
Szczegóły: 40 osób z nadwagą zostali losowo przydzieleni do diety o niskiej zawartości węglowodanów i diety o niskiej zawartości tłuszczu przez 10 tygodni. Kalorie zostały dopasowane między grupami.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa straciła 7,0 kg (15,4 funta), a grupa o niskiej zawartości tłuszczu stracił 6,8 kg (14,9 funta). Różnica ta nie była statystycznie istotna.
Wnioski: Obie grupy stracili podobną ilość masy.
Kilka innych znaczących różnic w biomarkerów:
- Ciśnienie krwi zmniejszyło się w obu grupach, zarówno skurczowego i rozkurczowego.
- Cholesterol całkowity i LDL zmniejszyła się tylko w grupie niskotłuszczowej.
- Triglicerydy uległy zmniejszeniu w obu grupach.
- Cholesterol HDL wzrosły w grupie grupie niskowęglowodanowej, ale zmniejszył się w grupie grupie niskotłuszczowej.
- Poziom cukru we krwi spadł w obu grupach, ale tylko grupa niskowęglowodanowa miała spadki poziomu insuliny, co oznacza zwiększenie wrażliwości na insulinę.
- Nickols-Richardson SM, et al. Perceived hunger is lower and weight loss is greater in overweight premenopausal women consuming a low-carbohydrate/high-protein vs high-carbohydrate/low-fat diet. Journal of American Dietetic Association, 2005.
Szczegóły: 28 otyłych kobiet przed menopauzą było na diecie niskowęglowodanowej lub diecie o niskiej zawartości tłuszczu przez 6 tygodni. W grupie o niskiej zawartości tłuszczu liczba kalorii była ograniczona.
Odchudzanie: Kobiety w grupie niskowęglowodanowej straciły 6,4 kg (14,1 funtów) w porównaniu z grupą o niskiej zawartości tłuszczu, które straciły 4,2 kg (9,3 funta).Wyniki były statystycznie znaczące.
Wnioski: niskowęglowodanowa dieta spowodowała znacznie większą utratę wagi i zmniejszenie głodu w porównaniu do diety o niskiej zawartości tłuszczu. - Daly ME i wsp. Krótkookresowe efekty na diecie o ograniczonej zawartości węglowodanów pacjentów z cukrzycą typu 2. Diabetic Medicine 2006.
Szczegóły: 102 pacjentów z cukrzycą typu 2 przydzielono losowo do niskowęglowodanowej lub niskotłuszczowej diety przez 3 miesiące. Grupa niskotłuszczowe zalecono zmniejszenie wielkości porcji.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa straciła 3,55 kg (7,8 funta), podczas gdy w grupie o niskiej zawartości tłuszczu stracili zaledwie 0,92 kg (2 funtów). Różnica ta była statystycznie znacząca.
Wnioski: Grupa niskowęglowodanowa straciła na wadze więcej i miała większą poprawę w ogólnej proporcji / HDL cholesterolu. Nie było różnicy w triglicerydach, ciśnieniu krwi i HbA1c (wskaźnik poziomów glukozy we krwi) pomiędzy grupami. - McClernon FJ i wsp. Wpływ niskiej zawartości węglowodanów diety ketogenicznej i niskotłuszczowej na nastrój, głód i inne zgłaszane objawy. Otyłość (Silver Spring), 2007.
Szczegóły: 119 osób z nadwagą zostali losowo przydzieleni do diety niskowęglowodanowej lub ograniczonej kaloriami diety niskotłuszczowej przez 6 miesięcy.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa stracił 12,9 kg (28,4 funta), podczas gdy w grupie o niskiej zawartości tłuszczu stracili tylko 6,7 kg (14,7 funta).
Wnioski: Grupa niskowęglowodanowa straciła prawie dwukrotnie większą masę i doświadczyła mniejszego głodu. - Gardner CD, wsp. Porównanie Atkins, Zone, Ornish i LEARN diety na zmianę wagi i czynniki ryzyka związane z nadwagą wśród kobiet przed menopauzą: od A do Z Weight Loss Study. Journal of the American Medical Association, 2007.
Szczegóły: 311 kobiet Z nadwagą / otyłych przydzielono losowo do 4 DIET: 1. diety niskowęglowodanowej diety Atkinsa, 2. niskotłuszczowa dieta wegetariańska Ornish, 3. dieta Zone 4. Dieta LEARN . Kalorie były ograniczone.
Odchudzanie: Grupa Atkinsa straciła większość masy po 12 miesiącach (4,7 kg - 10,3 lbs) w porównaniu z Ornish (2,2 kg - 4,9 lbs), Zone (1,6 kg - 3,5 lbs) i LEARN (2,6 kg - 5,7 lbs). Jednakże, ta różnica nie była istotna statystycznie w wieku 12 miesięcy.
Badanie to zostało szczegółowo omówione tutaj. - Halyburton AK i wsp. Diety odchudzajace o niskiej i wysokiej ilości węglowodanów mają podobny wpływ na nastrój, ale nie na zdolności poznawcze.American Journal of Clinical Nutrition, 2007.
Szczegóły: 93 osób z nadwagą /otyłych przydzielono losowo do jednej z diet niskowęglowodanowych, diety o wysokiej zawartości tłuszczu oraz o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości węglowodanów dieta przez 8 tygodni. Obie grupy były ograniczone kaloriami.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa straciła 7,8 kg (17,2 funta), podczas gdy w grupie o niskiej zawartości tłuszczu stracili 6,4 kg (14,1 funta). Różnica ta była statystycznie znacząca.
Wnioski: W grupie niskowęglowodanowa straciła na wadze więcej. Obie grupy miały podobną poprawę nastroju, ale szybkość przetwarzania (miara zdolności poznawczych) była na diecie niskotłuszczowej. - Dysona PA, i in., Dieta o niskiej zawartości węglowodanów jest bardziej skuteczna w zmniejszaniu masy ciała od zdrowego odżywiania, zarówno pacjentów z cukrzycą i nie chorujących na cukrzycę. Diabetic Medicine, 2007.
Szczegóły: 13 diabetyków i 13 osób bez cukrzycy zostali losowo przydzieleni do diety niskowęglowodanowej lub "zdrowego odżywiania" diety, którą zaleciła Diabetes UK (kalorie ograniczone, dieta niskotłuszczowa). Badanie trwało 3 miesiące.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa straciła 6,9 kg (15,2 funta), w porównaniu do 2,1 kg (4,6 lbs) w grupie o niskiej zawartości tłuszczu.
Wnioski: Grupa niskowęglowodanowa straciła większą wagę (około 3 razy tyle). Nie było różnicy w innych markerach pomiędzy grupami. - Westman WE i wsp. Wpływ niskiej zawartości węglowodanów, dieta ketogeniczna kontra diety o niskim indeksie glikemicznym na kontrolę glikemii w cukrzycy typu 2. Nutrion & Metabolism (Londyn), 2008.
Szczegóły: 84 osób z otyłością i cukrzycą typu 2 przydzielono losowo do grupy niskowęglowodanowej, diety ketogenicznej lub niskokalorycznej o ograniczonym niskim indeksie glikemicznym diety. Badanie trwało 24 tygodni.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa stracił większą wagę (11,1 kg - 24,4 lbs) w porównaniu do grupy o niskim indeksie glikemicznym (6,9 kg - 15,2 lbs).
Wnioski: Grupa niskowęglowodanowa straciła znacznie większą wagę niż w grupie o niskim indeksie glikemicznym. Było kilka innych ważnych różnic:
- Hemoglobina A1c spadła o 1,5% w grupie niskowęglowodanowej, w porównaniu do 0,5% w grupie o niskim indeksie glikemicznym.
- Zwiększenie stężenia cholesterolu HDL tylko w grupie niskowęglowodanowej o 5,6 mg / dl.
- Leki przeciwcukrzycowe były zredukowane lub wyeliminowane w 95,2% w grupie niskowęglowodanowej, w porównaniu z 62% w grupie niskim indeksie glikemicznym.
- Wiele innych markerów zdrowotnych, takich jak ciśnienie krwi i triglicerydów uległy poprawie w obu grupach, ale różnica między grupami nie była statystycznie znacząca.
- Shai I, et al. Utrata masy ciała na diecie o niskiej zawartości węglowodanów, diecie Morza Śródziemnego, lub dietcie o niskiej zawartości tłuszczu. New England Journal of Medicine, 2008.
Szczegóły: 322 otyłych Pacjenci zostali losowo przydzieleni do trzech diet: dieta niskowęglowodanowa, dieta niskotłuszczowa i dieta śródziemnomorska. Badanie trwało 2 lata.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa straciła 4,7 kg (10,4 lbs), grupa o niskiej zawartości tłuszczu stracił 2,9 kg (6,4 funta), a grupa diety śródziemnomorskiej stracił 4,4 kg (9,7 funta).
Wnioski: Grupa niskowęglowodanowa straciła na wadze więcej niż w grupie o niskiej zawartości tłuszczu i miał większą poprawę w cholesterolu HDL i triglicerydów. - Keogh JB i wsp. Wpływ odchudzania z dietą niskowęglowodanową na czynność śródbłonka i markerów ryzyka chorób układu krążenia u osób z otyłością brzuszną. American Journal of Clinical Nutrition, 2008.
Szczegóły: 107 osób z otyłością brzuszną zostali losowo przydzieleni do diety niskowęglowodanowej lub diety niskotłuszczowej. Obie grupy były ograniczone kaloriami i badanie trwało 8 tygodni.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa straciła 7,9% masy ciała, w porównaniu do grupy o niskiej zawartości tłuszczu, który stracił 6,5% masy ciała.
Wnioski: W grupie niskowęglowodanowa straciła na wadze więcej i nie było różnic między grupami w zakresie przepływu Mediated dylatacji lub innych markerów funkcji śródbłonka (wyściółki naczyń krwionośnych). Nie było również żadnej różnicy we wspólnych czynnikach ryzyka między grupami. - Tay J, et al. Metaboliczne efekty odchudzania na diecie niskowęglowodanowej w porównaniu z dietą niskokaloryczną, wysoko węglowodanową u osób z otyłością brzuszną. Journal of American College of Cardiology 2008.
Szczegóły: 88 osób z otyłością brzuszną zostali losowo przydzieleni do bardzo niskiej zawartości węglowodanów lub diety o niskiej zawartości tłuszczu do 24 tygodni.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa straciła średnio 11,9 kg (26,2 funtów), podczas gdy w grupie o niskiej zawartości tłuszczu stracili 10,1 kg (22,3 funta).Jednakże, ta różnica nie była statystycznie znacząca.
Wnioski: Grupa niskowęglowodanowa straciła na wadze więcej.Triglicerydów, HDL, białka C-reaktywnego, insulina, insulina czułości i ciśnienie krwi uległy poprawie w obu grupach. Cholesterol całkowity i LDL poprawił się tylko w grupie o niskiej zawartości tłuszczu. - Volek JS i in., Ograniczenie węglowodanów ma bardziej korzystny wpływ na syndrom metabolizmu niż niskotłuszczowe diety. Lipids, 2009.
Szczegóły: 40 pacjentów z podwyższonymi czynnikami ryzyka chorób układu krążenia zostało losowo przydzielonych do diety niskowęglowodanowej lub diety niskotłuszczowej przez 12 tygodni. Obie grupy były ograniczone kaloriami.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa stracił 10,1 kg (22,3), podczas gdy w grupie o niskiej zawartości tłuszczu stracił 5,2 kg (11,5 funta).
Wnioski: Grupa niskowęglowodanowa straciła prawie dwukrotnie większą ilość masy od grupy o niskiej zawartości tłuszczu, pomimo jedzenia takiej samej ilość kalorii.
Badanie to jest szczególnie interesujące, ponieważ dopasowano kalorie między grupami i mierzono tzw "zaawansowane" markery lipidowe. Kilka rzeczy warto zwrócić uwagę:
- Trójglicerydy spadły o 107 mg / dL na diecie niskowęglowodanowej, ale 36 mg / dl na diecie niskotłuszczowej
- Cholesterol HDL wzrósł o 4 mg / dL na diecie niskowęglowodanowej, ale spadła o 1 mg / dl na diecie niskotłuszczowej
- Apolipoproteiny B spadły o 11 punktów na diecie niskowęglowodanowej, ale tylko 2 punktami na diecie niskotłuszczowej
- Wielkość LDL wzrosły na diecie niskowęglowodanowej, ale pozostał taki sam na diecie niskotłuszczowej
- Na diecie niskowęglowodanowej, cząstki LDL częściowo przesunięte od małego do dużego (dobrze), podczas gdy częściowo przesunął się z dużych do małych na diecie niskotłuszczowej (źle).
- Brinkworth GD i wsp. Długoterminowe skutki diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów w porównaniu z niskokaloryczną dietą niskotłuszczową po 12 miesiącach. American Journal of Clinical Nutrition, 2009.
Szczegóły: 118 osób z otyłością brzuszną zostali losowo przydzieleni do niskowęglowodanowej grupy lub diety niskotłuszczowej na 1 rok.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa stracił 14,5 kg (32 funtów), podczas gdy w grupie o niskiej zawartości tłuszczu stracił 11,5 kg (25,3 funtów), ale różnica ta nie była istotna statystycznie.
Wnioski: Grupa niskowęglowodanowa miał większe zmniejszenie stężenia triglicerydów i większy wzrost zarówno HDL i LDL cholesterolu, w porównaniu do grupy o niskiej zawartości tłuszczu. - Hernandez i wsp. Brak tłumienia krążących wolnych kwasów tłuszczowych i hipercholesterolemii podczas odchudzania na wysokiej zawartości tłuszczu, dieta niskowęglowodanowa. American Journal of Clinical Nutrition, 2010.
Szczegóły: 32 otyłych dorosłych zostali losowo przydzieleni do diety niskiej zawartości węglowodanów i diety niskotłuszczowej przez 6 tygodni.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa straciła 6,2 kg (13,7 funta), podczas gdy grupa o niskiej zawartości tłuszczu stracił 6,0 kg (13,2 funta). Różnica ta nie była statystycznie istotna.
Wnioski: Grupa niskowęglowodanowa miał większe zmniejszenie stężenia triglicerydów (43,6 mg / dl) niż w grupie o niskiej zawartości tłuszczu (26,9 mg / dl).Zarówno LDL i HDL zmniejszył się tylko w grupie o niskiej zawartości tłuszczu. - Krebs NF i wsp. Skuteczność i bezpieczeństwo na diecie wysokobiałkowej, niskowęglowodanowej w przypadku odchudzania się poważnie otyłych nastolatków.Journal of Pediatrics, 2010.
Szczegóły: 46 Pacjenci zostali losowo przydzieleni do diety niskowęglowodanowej lub diety niskotłuszczowej przez 36 tygodni. W grupie o niskiej zawartości tłuszczu liczba kalorii została ograniczona.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa straciła na wadze więcej i miał większe spadki BMI niż w grupie o niskiej zawartości tłuszczu.
- Guldbrand i wsp. W cukrzycy typu 2, losowe podążanie za poradami diety niskowęglowodanowej przejściowo poprawia kontrolę glikemii w porównaniu z podążaniem za poradami diety niskotłuszczowej powodującą podobną utratę wagi.Diabetologia, 2012.
Szczegóły: 61 osób z cukrzycą typu 2 przydzielono losowo do diety niskowęglowodanowej lub niskotłuszczowej na 2 lata. Obie diety były ograniczone kalorycznie.
Odchudzanie: grupa niskowęglowodanowa straciła 3,1 kg (6,8 funta), podczas gdy w grupie o niskiej zawartości tłuszczu stracił 3,6 kg (7,9 funta). Różnica ta nie była statystycznie istotna.
Wnioski: Nie stwierdzono różnic w utracie wagi lub wspólnych czynników ryzyka między grupami. Nie było znaczącej poprawy kontroli glikemii po 6 miesiącach dla grupy niskowęglowodanowej. - Dodatkowo przytoczę tutaj jedne z archiwalnych wyników badań naukowych. Otóż naukowcy z Uniwersytetu Stanu Connecticut na czele z dr Marii Luz Fernandez przebadali grupę 21 mężczyzn. Doświadczenie polegało na karmieniu badanych osób dwoma różnymi śniadaniami i tak:
- jednego dnia podano im na śniadanie jajecznicę z trzech jaj oraz 1,5 kromki białego tostowego chleba
- drugiego dnia panowie dostali do jedzenia rogala, pół łyżeczki chudego kremowego twarożku i 170 gram chudego jogurtu
Po zjedzeniu jaj mężczyźni spożywali średnio o 112 kilokalorii mniej na lunch serwowany w postaci bufetu otwartego i o 400 kcal mniej w ciągu 24 godzin po śniadaniu. Ponadto odczuwali mniejszy głód w ciągu dnia.
Podczas badania krwi wykazano, że poziom greliny, hormonu pobudzającego uczucie głodu, był znacznie wyższy po śniadaniu bogatym w węglowodany niż bogatym w białka jaj.
Moi Drodzy, jak widzicie białko, tłuszcz i cholesterol nie są takie złe, jak czasem sądzimy i jak to było często propagowane. Dlatego powtarzam nie dajcie się zwariować fobii tłuszczowej i nie ograniczajcie tego cennego składnika odżywczego.