Blog - Dietetyk Radosław Bernat
Bakłażan zapiekany
Bakłażan zapiekany z pomidorem mozzarella i piersią z kurczaka
Dziś przygotowałem przepis dla osób, które nie mają pomysłu na smaczny obiad niskowęglowodanowy. Potrzebne składniki na 1 osobę:
Pierś z kurczaka 150 g
1 średni bakłażan
1 średni pomidor
ser mozzarella 90 gr
Sposób przygotowania:
1. Nastaw piekarnik na 160 stopni.
Kurczaka pokrój w małe kawałeczki oraz zamarynuj w przyprawach i czosnku, następnie odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
2. Bakłażan przekrój na pół wydrąż środek, polej oliwa z oliwek oraz posyp oregano.
Przekrojone warzywo połóż na blaszce następnie włóż do rozgrzanego piekarnika na 15 min.
3. Kurczaka podsmaż lekko na patelni.
4. Pomidora oraz mozzarelle pokrój w plastry.
5.Po 15 min wyciągnij polówki bakłażana z piekarnika, następnie nadziej go kawałkami kurczaka mozzarella oraz pomidorami.
6.Piecz bakłażana z farszem do momentu, aż będzie miękki ok. (20 min.) w temp 200 stopni Celsjusza. Na koniec do smaku posyp pietruszką.
Smacznego !!