Dietetyk Radosław Bernat - zdjęcie profilowe
Dietetyk
mgr inż. Radosław Bernat
Zdrowe odżywianie - produkty dietetyczne
Telefon 504 428 093 do dietetyka we Wrocławiu 504 428 093
Email - radekbernat@4slim.pl - dietetyk online radekbernat@4slim.pl

Blog - Dietetyk Radosław Bernat

Burgery niskowęglowodanowe

Burgery niskowęglowodanowe, wersja bezmięsna

Oopsies
Pulchne, delikatne placki/bułeczki, sporządzane bez użycia mąki ani proszku do pieczenia. Dobre na słodko jak również na słono. Dobre zamiast bułek do burgerów.

Składniki:
Na 4-6 bułeczek

- 3 jaja,
- jogurt grecki – 80-100 g (2-3 czubate łyżki),
- szczypta soli

Przygotowanie
1. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wymieszamy z jogurtem.
2. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 160 C.
3. Blachę lub rusz wykładamy papierem do pieczenia (nie używać folii aluminiowej!!!)
4. Ubijamy białka z odrobiną soli na bardzo sztywną pianę.
5. Do ubitej piany dolewamy resztę składników i mieszamy łyżką bardzo delikatnie, tak żeby piana nie opadła.
6. Ciasto wykładamy na blachę/ruszt wyłożony papierem. Dwie kopiaste łyżki na jeden placek. Układamy jedną łyżkę ciasta na drugą tak, żeby wyszły jak najwyższe, bo w czasie pieczenia troszkę się "rozjadą". Należy zachować odstępy między plackami.
7. Pieczemy około od 25 do 30 minut. Temperatura 160oC.

Za pierwszym razem trzeba doglądać, bo w każdym piekarniku inaczej wychodzą. Jeśli po 15 minutach są zarumienione to zostawić jeszcze tylko na 10 minut. Jeśli po 15 minutach są blade, to piec jeszcze 15 minut.
Propozycja podania: bułki z burgerów.

Placki z marchewki
Pyszne i łatwe do przyrządzenia placki, dobre na przekąskę lub jako dodatek do dania głównego.

Składniki:
na 6 placków

- 2 duże marchewki (350-400g),
- 2 duże jaja,
- 5-6 łyżek otrąb owsianych,
- 1 cebula,
- tłuszcz do podsmażenia cebuli,
- przyprawy: 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki oregano, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu

Przygotowanie:
1. Marchewkę obrać i utrzeć na tarce, na grubych oczkach.
2. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu do lekkiego zarumienienia.
3. Wymieszać cebulę z marchewką i przyprawami.
4. Dodać jajka i otręby. Dokładnie wymieszać.
5. Uformować placuszki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec w temperaturze 170-180 C.
7. Po 15 minutach wyjąć blachę z piekarnika, i obrócić placki na drugą stronę. Jeśli będą się przylepiać, podważyć cienką łopatką lub nożem
8. Wstawić z powrotem i piec przez kolejne 15 minut.

Propozycja podania: placki marchewkowe z sałatą i sosem jogurtowo-czosnkowym.


Sałatka burgerowa
Składniki:
na 2 porcje

burgery
- 400 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowo wołowego),
- przyprawy: płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki czosnku granulowanego lub ząbek świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę
- smalec do smażenia
warzywa
- 8 liści sałaty,
- 2 pomidory,
- 1 mała czerwona cebula,
sos
- 8 łyżeczek majonezu,
- 4 łyżeczki ostrej musztardy,
- łyżka oliwy z oliwek

- pestki dyni do posypania

Przygotowanie:
1. Wymieszać mięso z przyprawami i uformować 4 płaskie burgery.
2. Rozpuścić na patelni smalec. Głębokość tłuszczu powinna wynosić około 0,5 cm.
3. Smażyć burgery na rozgrzanym tłuszczu po 1 minucie z każdej strony, a następnie jeszcze po 10-15 sekund z każdej strony.
4. Ostrym nożem pokroić burgery w paski. Pomidory pokroić w plasterki lub półplasterki, cebulę pokroić w cienkie plastry i oddzielić krążki cebulowe. Sałatę pokroić w paski. Wymieszać wszystkie składniki.
5. Wymieszać majonez, musztardę i oliwę. Uzyskanym sosem polać sałatkę. Posypać pestkami dyni.