Blog - Dietetyk Radosław Bernat
Cztery pomysły na dynię
Dyniowe curry z piekarnika
Składniki na 2 porcje:
1 średnia dynia (około 3 kg)
2 łyżki oliwy
przyprawy: ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka papryki, 1 płaska łyżeczka tymianku, szczypta pieprzu
2 piersi z kurczaka (około 300 g)
3 średnie cebule
1 papryka
6-8 ząbków czosnku
4-5 łyżek oliwy
4-5 łyżeczek curry
pestki dyni
Przygotowanie:
1. Dynię umyć, odciąć „czapeczkę”, wydrążyć pestki i gniazdo nasienne. Wsypać do środka sól, paprykę, tymianek i pieprz, wlać oliwę. Dokładnie natrzeć przyprawami środek i brzegi dyni. Ułożyć dynię na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozkrojoną stroną do dołu. Piec w temperaturze około 160 C przez około 45 minut.
2. W czasie gdy dynia się piecze, pokroić cebule i paprykę na duże kawałki. Obrać czosnek ze skórki. Piersi z kurczaka przekroić na pół i dorzucić do warzyw. Wymieszać oliwę z curry, wlać miksturę do warzyw i kurczaka i dokładnie wymieszać. Wyłożyć warzywa i mięso na tę samą blachę, na której piecze się dynia. Piec przez 30 minut (pilnować, aby dynia piekła się łącznie 45 minut).
3. Upieczone warzywa umieścić w garnku. Upieczoną dynię wydrążyć łyżką, do połowy grubości ścianek – ostrożnie, żeby nie zrobić w niej dziur. Zeskrobane kawałki dyni dodać do garnka z warzywami i zmielić na puree przy użyciu blendera ręcznego.
4. Upieczone mięso poszarpać widelcem i dodać do puree z warzyw. Doprawić solą, pieprzem i papryką wedle uznania. Przelać curry do upieczonej dyni. Posypać pestkami dyni.
Frytki z dyni
Składniki:
dynia
tłuszcz do smażenia/pieczenia
przyprawy
Przygotowanie:
1. Dynię pokroić w słupki – najłatwiej uzyskać słupki o tej samej wielkości z dyni piżmowej, ponieważ jej podłużna część nie zawiera gniazda nasiennego.
- Smażenie: na patelni rozpuścić smalec (głębokość tłuszczu około 1 cm), lekko podgrzać, smażyć krótko, do momentu gdy frytki zaczną się lekko zarumieniać, wymieszać gotowe frytki z przyprawami; najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu.
- Pieczenie: wymieszać frytki z oliwą i przyprawami, wyłożyć na blachę do pieczenia, tak żeby frytki nie były stłoczone, piec przez 15 minut w temperaturze około 150 C; najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu.
Wytrawne muffinki dyniowo-wołowe z niespodzianką
Składniki na 18 muffinek:
700-800 pokrojonej dyni, bez skórki i pestek
400 g mielonego mięsa wołowego
1 średnia cebula
10 g smalcu (plasterek około pół cm)
2 średnie jajka
6 łyżek otrąb (najlepiej owsianych)
18 oliwek
przyprawy: płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka czosnku, czubata łyżeczka oregano, szczypta pieprzu
dodatkowo: metalowa forma do muffinek i 18 papierowych foremek
Przygotowanie:
1. Pokrojoną dynię ugotować w osolonej wodzie do miękkości (około 30 minut), odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków na puree, odłożyć żeby lekko ostygła.
2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na smalcu, dodać do dyni.
3. Dodać surowe mięso mielone, otręby, jaja i przyprawy – dokładnie wymieszać.
4. Nałożyć masę do foremek, do środka każdej muffinki włożyć oliwkę.
5. Piec w temperaturze 160-170 C przez 30 minut.
6. Papilotki dużo łatwiej zdjąć z muffinek po wystudzeniu.
Pestki dyni
Składniki:
Pestki wydrążone z dowolnej dyni
Przygotowanie:
1. Suszenie w suszarce do warzyw/grzybów: Pestki oczyścić z resztek miąższu, wyłożyć do suszarki (nie stłaczać), suszyć przez godzinę.
2. Suszenie w piekarniku: Pestki wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, suszyć w temperaturze około 100-110 C przez 30 minut.