Blog - Dietetyk Radosław Bernat

Etykiety produktów na co zwracać uwagę

Oprócz wymienionych na grafice wszelakich wspomagaczy i ulepszaczy, należy patrzyć żeby było jak najwięcej danego składnika, który ma charakteryzować dany produkt/potrawę. Tzn. żeby w produktach/przetworach mięsnych było jak najwięcej mięsa np. w takich parówkach np. 96-97 % mięsa, a nie 80% itp. Ogólnie też najprostszą i najszybszą selekcją 2 podobnych produktów z półki będzie to żeby wybrać ten z najkrótszym składem. Im krótszy skład tym produkt bardziej naturalny i co zrozumiałe z mniejszą ilością dodatków. Korzystając z kupnej żywności w popularnych sklepach/marketach trudno dziś, żeby tych poszczególnych składników nie było w żywności. Jak to gdzieś kiedyś przeczytałem, żywność obecnie jedynie przypomina prawdziwą żywność.

Opinie o mnie  |  Zamów dietę