Blog - Dietetyk Radosław Bernat
Gołąbki Cygańskie
Gołąbki Cygańskie
Składniki: 1 kg kapusty białej 1 szklanka ryżu, 2 jaja, 1/2 szklanki grysiku, 1/2 kg mięsa mielonego /drobiowe lubwieprzowe/, sól pieprz i ziarenka smaku, 2 cebule, tłuszcz do smażenia, bułka tarta
Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce do jarzyn, posolić. Cebulę pokroić drobno, lekko posolić /
oddzielnie / i wszystko pozostawić na 1−2 godz. Ryz uparzyć na sypko. Po tym czasie odcisnąć kapustę i cebulę,
połączyć z ryżem, dodać mięso, całe jaja, grysik. Doprawić do smaku Ziarenkami Smaku Winiar, pieprzem, maggi.
Dobrze wymieszać. Formować owalne klopsy,/gołąbki/ otaczać w bułce tartej, smażyć na gorącym oleju ze
wszystkich stron.Przełożyć do rondla, podlać 1/2 l wody i dusić na wolnym ogniu 1/2 godz. Podawać jako danie główne polane sosem pomidorowym.