Blog - Dietetyk Radosław Bernat
Idealny profil osoby odchudzającej się wg Dietetyka - ocena niezwykle subiektywna
- Idealna osoba odchudzająca się powinna umiarkowanie aktywnie ćwiczyć, najlepiej lekka aktywność o niskim tętnie. Umiarkowanie oznacza 2-3 w tygodniu, ale regularnie i co najmniej 45-60 min. Mniejsza aktywność może dać słabsze efekty jeżeli chodzi o poprawę składu ciała, kondycji i formy skóry. Za duża aktywność będzie powodować znaczne zwiekszanie tkanki mięśniowej, a co za tym idzie same spadki na wadze mogą być niesatysfakcjonujące dla potencjalnej osoby. Mięśnie ważą więcej od tłuszczu i dlatego taki efekt.
- Powinna nie chorować na choroby przewlekłe, a nawet przeziębienie. Utrudnia to bowiem układanie diety. Często conajmniej2 lub więcej chorób wyklucza się wzajemnie co do zasad żywieniowych przy danej chorobie i trzeba iść na kompromisy, które dodatkowo mogą rzutować na wyniki. Niepozorne przeziębienie osłabia przemianę materii + różne specyfiki do walki z nim niejednokrotnie zawierające dużo cukru powodują spowolnienie spadku masy.
- Powinna ochoczo jeść 5 posiłków w ciągu dnia. Zaczynając swój dzień od pożywnego śniadania zjadanego do 1,5 h od przebudzenia. Im bliżej końca dnia tym posiłki powinny być mniejsze. Kolacja lekkostrawna na 2-3h przed snem. Bez podjadania i grymaszenia ;-)
- Produkty/potrawy którymi się zajada powinny być lekkostrawne, z niskim indeksem glikemicznym, niskowęglowodanowe, odżywcze i urozmaicone.
- W swoim żywieniowym słowniku idealna osoba odchudzająca nie zna takich produktów jak cukier, mąka, słodycze, słodkie napoje, itp. które zawierając cukier w swoim składzie.
- Pije dużo płynów (ok2l), szczególnie wody. Nie rusza za to alkoholu – najlepiej abstynent ;-)
- Nie potrzebuje potraw mocno posolonych, lubi natomiast potrawy dobrze przyprawione.
- Zjada posiłki w spokoju i skupieniu.
- Najlepiej, aby idealna osoba odchudzająca, odchudzała się po raz pierwszy.
- Swoje cele miała realistyczne i stopniowo je realizowała, bez większego ciśnienia.
Źródła: