Blog - Dietetyk Radosław Bernat

Mit dietetyczny:Pieczenie w folii

Pieczenie w folii aluminiowej jest zdrowe

Ta technika przygotowywania potraw rzeczywiście pozwala na przygotowanie posiłków o obniżonej zawartości tłuszczu. Niestety podczas stosowania folii aluminiowej w wysokich temperaturach, pewne ilości aluminium przenikają do żywności. Jeśli w dodatku pieczone w folii pokarmy mają kwaśne pH – ilość aluminium w uwalniająca się z folii do żywności będzie większa. Dla wyjaśnienia fragment z Wikipedii: „Nadmiar glinu nadmiernie obciąża wątrobę, a przyjmowanie dużych dawek tego pierwiastka, zwłaszcza w okresie dzieciństwa, skutkuje upośledzeniem funkcji i mniejszą wydajnością tego organu w późniejszych latach. Ponadto należy wspomnieć, że glin łatwo asymiluje się ze związkami wapnia łatwo przyswajalnego do związków trudno przyswajalnych. Dlatego też należy ograniczać jego spożycie w okresie wzrostu i rozwoju układu kostnego. Nie jest również wskazane, aby w nadmiarze spożywały go osoby w trakcie leczenia złamań i cierpiące na odwapnienie kości.”
Na szczęście rozwiązanie tego problemu jest proste. Nasze ulubione potrawy możemy piec w papierze do pieczenia.


Opinie o mnie  |  Zamów dietę