Blog - Dietetyk Radosław Bernat

Risotto z kalafiora (wege)

Risotto z kalafiora (wege)

Składniki na 3-4 porcje:

mała główka kalafiora
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki soli

4 marchewki (400 g)
puszka zielonego groszku (lub 300-400 g gotowanego groszku)
pół pęczka cebulki dymki lub 2 pęczki szczypiorku
10 suszonych pomidorów (można pominąć)
6-8 łyżek przecieru pomidorowego
40 g masła (plaster 2 cm)
sól

Przygotowanie:

1. Ugotować marchewkę w osolonej wodzie i pokroić ją w kostkę.
2. Kalafior podzielić na różyczki, a następnie rozdrobnić je przy użyciu malaksera lub tarki o grubych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić rozdrobniony kalafior i sól i smażyć przez około 3 minuty, raz na jakiś czas mieszając. Przykryć i dusić przez kolejne 5-8 minut, mieszając co 1-2 minuty.
3. Do gorącego jeszcze ryżu kalafiorowego dodać masło i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz wymieszać.

Opinie o mnie  |  Zamów dietę