Blog - Dietetyk Radosław Bernat

Spaghetti z cukinii

Spaghetti z cukinii 

Składniki na 2-3 porcje:
4 spore cukinie
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Cukinię (obraną lub ze skórką – jak kto woli) utrzeć na makaron przy użyciu temperówki do warzyw
2. W momencie dotarcia do pestek wyjąć cukinię.
3. Przy użyciu wąskiego noża wydrążyć pestki i kontynuować „temperowanie”.
4. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, na nim ręcznik papierowy, wyłożyć cukinię, posypać solą, a następnie piec w temperaturze 150 oC przez 20 minut.

5. Nie masz temperówki do warzyw? Bez obaw! Jest pewna sztuczka  Przy użyciu zwykłej obieraczki obieraj wzdłuż paski cukinii tak długo aż dojdziesz do gniazda nasiennego. Powstanie w ten sposób cukiniowe pappardelle.

Składniki na 2 porcje sosu:
puszka krojonych pomidorów lub 400-500 g pokrojonych dojrzałych pomidorów
1 duża cebula (na zdjęciu sos z czerwoną cebulą)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: pół łyżeczki suszonej bazylii, 1/3 płaskiej łyżeczki soli, szczypta pieprzu
opcjonalnie: 1-2 łyżki parmezanu do posypania, świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:
1. cebulę pokroić w kostkę, czosnek w kostkę lub plasterki, następnie zeszklić je na oliwie
2. dodać krojone pomidory i przyprawy; gotować na średnim ogniu przez około 20 minut w celu zredukowania wody, raz na jakiś czas mieszając
3. parmezan i świeżą bazylią najlepiej dodać już na talerzu

Propozycja podania: Sos + spaghetti z cukinii oraz gotowanej al dente marchewki
Opinie o mnie  |  Zamów dietę