Blog - Dietetyk Radosław Bernat
Spaghetti z cukinii
Spaghetti z cukinii
Składniki na 2-3 porcje:
4 spore cukinie
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Cukinię (obraną lub ze skórką – jak kto woli) utrzeć na makaron przy użyciu temperówki do warzyw
2. W momencie dotarcia do pestek wyjąć cukinię.
3. Przy użyciu wąskiego noża wydrążyć pestki i kontynuować „temperowanie”.
4. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, na nim ręcznik papierowy, wyłożyć cukinię, posypać solą, a następnie piec w temperaturze 150 oC przez 20 minut.
5. Nie masz temperówki do warzyw? Bez obaw! Jest pewna sztuczka Przy użyciu zwykłej obieraczki obieraj wzdłuż paski cukinii tak długo aż dojdziesz do gniazda nasiennego. Powstanie w ten sposób cukiniowe pappardelle.
Składniki na 2 porcje sosu:
puszka krojonych pomidorów lub 400-500 g pokrojonych dojrzałych pomidorów
1 duża cebula (na zdjęciu sos z czerwoną cebulą)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: pół łyżeczki suszonej bazylii, 1/3 płaskiej łyżeczki soli, szczypta pieprzu
opcjonalnie: 1-2 łyżki parmezanu do posypania, świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
1. cebulę pokroić w kostkę, czosnek w kostkę lub plasterki, następnie zeszklić je na oliwie
2. dodać krojone pomidory i przyprawy; gotować na średnim ogniu przez około 20 minut w celu zredukowania wody, raz na jakiś czas mieszając
3. parmezan i świeżą bazylią najlepiej dodać już na talerzu
Propozycja podania: Sos + spaghetti z cukinii oraz gotowanej al dente marchewki