Blog - Dietetyk Radosław Bernat

Spaghetti z klopsikami

Spaghetti z klopsikami

Składniki na 3 porcje:
klopsiki
500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 małe lub średnie jajko
przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, płaska łyżeczka majeranku lub oregano, szczypta pieprzu
1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
sos
puszka pomidorów (400 g)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: 1/3 płaskiej łyżeczki soli, pół łyżeczki suszonej bazylii, szczypta pieprzu

Przygotowanie:
1. w średnim garnku zagotować lekko osoloną wodę
2. wymieszać mięso, jajko i przyprawy, po czym dokładnie wyrobić masę
3. nasmarować ręce oliwą i lepić nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego
4. klopsiki wrzucać na wrzątek i czekać aż zaczną wypływać; po około minucie od wypłynięcia można wyławiać klopsiki i odkładać na talerz

5. czosnek pokroić w plasterki i podsmażyć lekko na oliwie, po czym dodać ugotowane klopsiki, i podsmażać przez chwilę, żeby przeszły aromatem czosnku, następnie przełożyć klopsiki na talerz
6. na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić, dodać pomidory i przyprawy, gotować przez około 20 minut, raz na jakiś czas mieszając
7. Na koniec dodać klopsiki i wymieszać z sosem.


Propozycja podania: sos pomidorowy z klopsikami ze spaghetti z cukinii

Opinie o mnie  |  Zamów dietę