Blog - Dietetyk Radosław Bernat
Spaghetti z krewetkami
Spaghetti z krewetkami
Składniki na 2-3 porcje:
200-250 g świeżych lub mrożonych krewetek bez pancerzyków
½ pora (około 100-150 g)
½ selera naciowego (około 200 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego)
20-30 g masła (plaster około 1 cm)
przyprawy: 1/3 płaskiej łyżeczki soli, ½ płaskiej łyżeczki papryki, szczypta pieprzu
Przygotowanie:
1. czosnek i cebulę pokroić, a następnie zeszklić na oliwie
2. dodać krewetki i przyprawy i dokładnie wymieszać
3. por i seler pokroić w poprzek w plastry i przełożyć na patelnię; całość dusić pod przykryciem przez około 20 minut
4. Zdjąć patelnię z palnika, dodać masło i wymieszać
Propozycja podania: sos warzywno krewetkowy ze spaghetti z cukinii (przepis na nie znajduje się tutaj)