Blog - Dietetyk Radosław Bernat
Stłuszczenie wątroby
Stłuszczenie wątroby to schorzenie polegające na nagromadzeniu się tłuszczu w hepatocytach, czyli komórkach wątroby. Najczęstszą tego przyczyną jest nadmierna konsumpcja alkoholu (w takim przypadku mówimy o alkoholowym stłuszczeniem wątroby), ale może również być spowodowane otyłością, cukrzycą, zaburzeniami lipidowymi, wirusowym zapaleniem wątroby typu C, niedoborem białka, działaniem niektórych leków. Stłuszczenie wątroby może prowadzić do jej marskości, a nawet rozwoju nowotworu.
Punktem wyjścia dla pacjentów ze stłuszczeniem wątroby jest redukcja nadmiernej masy ciała przez zastosowanie odpowiedniej diety i włączenie aktywności fizycznej (co najmniej 140minut tygodniowo, np. intensywnego marszu). Jadłospis chorego powinien być urozmaicony, posiłki powinny być spożywane regularnie, co 2,5-3,5 godziny. Porcje powinny być niewielkie, zwłaszcza posiłek wieczorny nie powinien być obfity ani ciężkostrawny. Należy zrezygnować ze słodyczy i słonych przekąsek oraz z dojadania pomiędzy posiłkami. W razie odczuwania głodu można sięgnąć po wodę, herbatę bez cukru lub warzywa. Nie zaleca się smażenia, zamiast tego potrawy powinny być przygotowywane przez gotowanie, duszenie, pieczenie w folii/naczyniu żaroodpornym/pergaminie. Zdrowe tłuszcze (oliwa, olej rzepakowy, olej lniany) zaleca się dodawać do potraw dopiero po ich przygotowaniu. Nie powinny być spożywane węglowodany powodujące gwałtowny przyrost cukru we krwi: białe pieczywo, drobne kasze (manna, kus-kus, jaglana), białe makarony, biały ryż, ziemniaki, kluski. Bezwzględnie zakazane jest spożycie alkoholu.
1. Szpital Uniwersytecki w Krakowie: Dieta w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby (NALFD)
2. http://gastrologia.mp.pl/lista/96543,czy-mozna-wyleczyc-stluszczenie-watroby
3. http://dieta.mp.pl/lista/72393,dieta-dla-osob-ze-stluszczeniem-watroby
Punktem wyjścia dla pacjentów ze stłuszczeniem wątroby jest redukcja nadmiernej masy ciała przez zastosowanie odpowiedniej diety i włączenie aktywności fizycznej (co najmniej 140minut tygodniowo, np. intensywnego marszu). Jadłospis chorego powinien być urozmaicony, posiłki powinny być spożywane regularnie, co 2,5-3,5 godziny. Porcje powinny być niewielkie, zwłaszcza posiłek wieczorny nie powinien być obfity ani ciężkostrawny. Należy zrezygnować ze słodyczy i słonych przekąsek oraz z dojadania pomiędzy posiłkami. W razie odczuwania głodu można sięgnąć po wodę, herbatę bez cukru lub warzywa. Nie zaleca się smażenia, zamiast tego potrawy powinny być przygotowywane przez gotowanie, duszenie, pieczenie w folii/naczyniu żaroodpornym/pergaminie. Zdrowe tłuszcze (oliwa, olej rzepakowy, olej lniany) zaleca się dodawać do potraw dopiero po ich przygotowaniu. Nie powinny być spożywane węglowodany powodujące gwałtowny przyrost cukru we krwi: białe pieczywo, drobne kasze (manna, kus-kus, jaglana), białe makarony, biały ryż, ziemniaki, kluski. Bezwzględnie zakazane jest spożycie alkoholu.
1. Szpital Uniwersytecki w Krakowie: Dieta w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby (NALFD)
2. http://gastrologia.mp.pl/lista/96543,czy-mozna-wyleczyc-stluszczenie-watroby
3. http://dieta.mp.pl/lista/72393,dieta-dla-osob-ze-stluszczeniem-watroby