Blog - Dietetyk Radosław Bernat

Stwardnienie rozsiane

Stwardnienie rozsiane (Multiple Sclerosis - SM) jest chorobą autoimmunologiczną, w której dochodzi do niszczenia osłony mielinowej na włóknach nerwowych, co skutkuje zaburzeniem w procesie czucia i przewodzenia bodźców. Początki stwardnienia rozsianego mogą objawiać się na różne sposoby – chorzy są męczliwi, zmęczeni, mają zaburzenia emocjonalne, problemy ze wzrokiem (np. oczopląs, zapalenie nerwu wzrokowego) i mową, zmienione odczuwanie ciepła, uczucie mrowienia, drżenia kończyn. Osoby cierpiące na tę chorobę zmagają się z postępującą niepełnosprawnością.
Od lat bada się wpływ diety na rozwój choroby. Dr Roy Swank w swoim badaniu wykazał, że chorzy spożywający bardzo małe ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (pochodzących z mięsa czerwonego, tłustego nabiału, masła) wykazują się mniejszą śmiertelnością niż chorzy spożywające duże ilości tych kwasów. Wydaje się, że ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych u pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane jest punktem wyjścia. Ponadto warto wprowadzić do diety źródła kwasów omega-3 (łosoś, szprotka, makrela, tuńczyk, śledzie), ponieważ mogą korzystnie wpływać na przebieg choroby. Dieta powinna być urozmaicona, bogata w owoce, warzywa (jak najczęściej w postaci surowej), orzechy oraz zdrowe tłuszcze (z oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju rzepakowego).

1. http://dieta.mp.pl/lista/87120,jaka-diete-nalezy-stosowac-w-stwardnieniu-rozsianym
2. http://www.stwardnienierozsiane.net/2016/02/03/dieta-wspomagajaca-leczenie-stwardnienia-rozsianego/
Opinie o mnie  |  Zamów dietę