Blog - Dietetyk Radosław Bernat
Triki dietetyczne
- Jeżeli chcesz zredukować kaloryczność posiłków zamiast majonezu i śmietany używaj ketchup, musztardę lub jogurt naturalny. Tymi produktami zastąpisz majonez na kanapce, w sałatce, czy sosie.
- Masło i margarynę zamień na serek almette lub musztardę, zmniejszysz przez to kaloryczność kanapki i unikniesz niekorzystnego łączenia tłuszczy z węglowodanami.
- Jedz wolno i dokładnie przeżuwaj każdy kęs , dzięki temu szybciej się nasycisz mniejszą ilością pożywienia i dłużej nie będziesz czuć głodu. Dodatkowa korzyść z tego to lepsze trawienie i mniejsze wzdęcia/gazy.
- Żuj gumę (bez cukru) podczas gotowania i po skończonym posiłku, aby uniknąć podjadania.
- Jak już masz ochotę na „dietetyczne grzeszki” to wyciskaj na nie sok z cytryny np. na tłuste jedzenie/chipsy, powodować to będzie, że potrawy nie smakują już tak dobrze i nie zjada się ich lub zjada mniej.
- Przed większym posiłkiem wypijaj szklankę wody lub zjedz surową marchewkę, wypełni to żołądek i nieco go oszuka, a wtedy na pewno zjesz mniej.
- Podawaj potrawy na mniejszym talerzu, oszuka to oczy, i żołądek. Na widok dużej porcji zostanie do twojego mózgu wysłany sygnał, że masz dużo do zjedzenia.
- Alternatywą dla słodyczy będą na pewno orzechy, słonecznik, czy pestki dyni. Dostarczą wiele cennych składników do naszego organizmu, min. witaminy z grupy B, czy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Szybko sycą, ale nie jedz ich w nadmiernej ilości, bo zwiększą kaloryczność jadłospisu.
- Nie wybieraj się na zakupy, gdy jesteś głodna/y, bo będzie Cię bardziej kusiło do kupna „niedozwolonych” produktów.
- Będać na diecie, w restauracji lepiej zamówić porcję dla dzieci lub poprosić o większą porcję warzyw kosztem dodatków skrobiowych/węglowodanowych
- Miej zawsze wartościowe, odżywcze produkty (orzechy,słonecznik, kabanosy,itp.) w domu/samochodzie/pracy, tak ażeby nie sięgać po szybkie i niezdrowe przekąski (chipsy, batony, napoje, słodycze)
- Jedz na ostro, spowoduje to przyśpieszenie materii i zmniejszenie apetytu