Dieta oraz problemy żywieniowe małych dzieci

Jak powinna wyglądać dieta dziecka ?

Żywienie małych dzieci w wieku 1-3 powinno być zbilansowane i pełnowartościowe.
Przeciętny maluch w tym okresie powinien spożywać ok. 1000 kcal dziennie.
Zapewnienie dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych i kalorii jest ważne dla jego prawidłowego rozwoju.

Dzieci powinny spożywać produkty bogate w białko, węglowodany i tłuszcze, które dostarczą im niezbędne składniki mineralne i witaminy.

Maluchy powinny spożywać produkty mleczne takie jak mleko bogate w wapń i witaminę D, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju kości i zębów.
W diecie dziecka nie powinno zabraknąć na pewno produktów zbożowych, które zawierają w sobie witaminy z grupy B, a także błonnik.
Warzywa i owoce powinny gości codziennie na ich talerzach. Kolorowe dodatki do dań w postaci warzyw dostarczą dziecku niezbędnych witamin i składników mineralnych.

Jak powinna wyglądać dieta dziecka ?

Żywienie małych dzieci w wieku 1-3 powinno być zbilansowane i pełnowartościowe.
Przeciętny maluch w tym okresie powinien spożywać ok. 1000 kcal dziennie.
Zapewnienie dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych i kalorii jest ważne dla jego prawidłowego rozwoju.

Dzieci powinny spożywać produkty bogate w białko, węglowodany i tłuszcze, które dostarczą im niezbędne składniki mineralne i witaminy.

Maluchy powinny spożywać produkty mleczne takie jak mleko bogate w wapń i witaminę D, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju kości i zębów.
W diecie dziecka nie powinno zabraknąć na pewno produktów zbożowych, które zawierają w sobie witaminy z grupy B, a także błonnik.
Warzywa i owoce powinny gości codziennie na ich talerzach. Kolorowe dodatki do dań w postaci warzyw dostarczą dziecku niezbędnych witamin i składników mineralnych .
Dieta dziecka powinna zawierać również chude mięso, ryby i jaja, które dostarczą dziecku białko oraz tłuszcze zwierzęce.

Wszystkie dania przygotowane dla naszych pociech powinny zostać przyrządzone w sposób zdrowy, zaleca się unikania produktów smażonych rzadziej pieczonych, preferowane jest za to gotowanie na wodzie ,na prze czy duszenie.

Produkty niewskazane w diecie dzieci do lat 3:

  1. Produkty wysoko przetworzone oraz przekąski takie jak: chipsy, paluszki a nawet chrupki kukurydziane, które często podawane są maluchom.

  2. Produkty smażone oraz takie, które zawierają w sobie duża ilość tłuszczu czy tłuszcz palmowy.

  3. Produkty słodzone; zawierające syrop glukozowo-fruktozowy oraz inne słodziki w dużej ilości.

  4. Napoje gazowane.

Najczęstsze błędy i problemy żywieniowe dzieci i rodziców. Jakich błędów nie popełniać podczas karmienia malucha?

  1. Nie należy zbyt szybko przechodzić z produktów przeznaczonych typowo dla dzieci na kuchnie „ stołu rodzinnego” . Proces ten powinien odbywać się stopniowo, do standardowej diety słoiczkowej maluszka należy powolnymi krokami dodawać produkty z naszej codziennej kuchni.

  2. Nie należy ulegać preferencją dzieci. Często spotykane jest, że dziecko je tylko 2 bądź 3 produkty ,które lubi, w takim przypadku nie dostarczane są wszystkie odpowiednie składniki odżywcze do organizmu dziecka. Aby zmienić ten nawyk dziecka, zalecane są metody, które zachęcą dziecko do próbowania innych produktów jak np. wspólne przygotowanie posiłku, bądź podawanie go w ciekawych formach i kształtach.

  3. Nie należy kierować się również tylko i wyłącznie reklamami produktów w TV czy Internecie. Zaleca się zawsze czytać etykiety wybieranej przez nas żywności dla dziecka.

  4. Nie należy uczyć dziecka spożywania produktów w postaci przekąsek pomiędzy głównymi posiłkami. Zwiększa to ilość spożywanej żywności i sprawia, że dziecko nie chce zjeść przez to pełnowartościowego głównego posiłku.

  5. Nie należy dosalać czy dosładzać produktów. Dziecko powinno jeść jak najdłużej „ jałowe” jedzenie do którego będzie przyzwyczajone.

Chcąc zapewnić prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny dziecka, oraz chcąc uchronić go przed rozwojem w późniejszym etapie jego życia chorób takich jak cukrzyca, otyłość czy nadciśnienie, należy przestrzegać tych kliku zasad i zapewniać swojemu dziecku zdrowe i naturalne produkty, które dostarczą mu energii, witamin i niezbędnych składników mineralnych.  

A jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat żywienia małych dzieci i poznać wiele ciekawych dań dla maluchów, zachęcam do przeczytania książki „mniam mniam maluch je już sam”.
Dieta oraz problemy żywieniowe małych dzieci
Źródła:
  1. Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski „ Żywienie człowieka a zdrowie publiczne”
  2. Jan Gawęcki „ Żywienie człowieka, podstawy nauk o żywieniu”
  3. Żywienie dzieci w wieku 1-3 lat
Dieta niskowęglowodanowaDieta lekkostrawnaNadciśnienie tętniczeZalecenia do wszystkich opisywanych chorób dietozależnychPrebiotyki w żywnościFenyloketonuriaBiałko tylko z roślin? To możliwe?Menopauza, klimakterium, przekwitanie.NiedokrwistośćZespół Jelita DrażliwegoSuperfruitsTężyczka utajonaIndeks insulinowy (IS)Niezwykle ważna witamina B12SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiegoPorównanie diety niskowęglowodanowej i ketogenicznejKwasy tłuszczowe - kompendiumDieta wegetariańskaDieta, a stwardnienie rozsianePrzeciwutleniacze, czyli naturalni obrońcy organizmuDieta oraz problemy żywieniowe małych dzieciProbiotykiNietolerancja laktozyEndometrioza, a dietaZespół policystycznych jajników (PCOS)Dieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej
Opinie o mnie  |  Zamów dietę