Miażdżyca, a dieta
Jakie są czynniki powodujące rozwój miażdżycy?
-Wysokie stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL -Niskie stężenie HDL w surowicy krwi
-Otyłość
-Cukrzyca
-Nadciśnienie tętnicze
-Palenie papierosów
-Nadmierne spożywanie alkoholu
-Dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe i cukry proste
Miażdżyca to schorzenie postępujące stopniowo, dlatego nie można zauważyć jej skutków przez bardzo długi czas.Zazwyczaj jeżeli pojawiają się dolegliwości, oznacza to, że choroba jest już w stadium zaawansowanym.
Aby zapobiec powstawaniu miażdżycy, najlepszym sposobem jest wprowadzanie zdrowych nawyków żywieniowych już w wieku dziecięcym.Odpowiednia dieta,aktywność fizyczna oraz niestosowanie używek to odpowiednia ochrona przed rozwojem choroby.
U pacjentów zdiagnozowanych stosuje się dietę o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych,która ma na celu zmniejszenie stężenia lipidów w surowicy krwi.
Najważniejsze w tej diecie jest ograniczanie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i ich częściowe zastąpienie wielo- i jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi.
Szczególną uwagę zwraca się na niskie spożycie soli,produktów pochodzenia zwierzęcego oraz zwiększone spożycie produktów roślinnych-pełnych ziaren,owoców,warzyw,roślin strączkowych i orzechów,które są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem miażdżycy.Warto też zastąpić masło i inne tłuszcze zwierzęce oliwą z oliwek i innymi olejami bogate w tłuszcze nienasycone.
Warto też nie zapominać o właściwościach jakie mają tłuste ryby morskie. Korzyści umiarkowanego spożycia ryb w odniesieniu do zapobiegania miażdżycy przypisuje się na ogół wysokiej zawartości długołańcuchowych wielonienasyconych tłuszczów omega-3, które przyczyniają się do kontrolowania trójglicerydów w osoczu, poprawiają płynność błony komórkowej i wywierają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Wskazane jest, aby produkty takie jak ryby, chude mięso przygotowywać bez dodatku tłuszczu,np. na parze, w wodzie czy też pieczone w folii, pergaminie.
Pamiętajmy,że wybory żywieniowe są najważniejszymi czynnikami podważającymi zdrowie i dobre samopoczucie, stanowiącymi prawie 50% wszystkich zgonów z powodu chorób układu krążenia.
Literatura:
1.Gabriele Riccardi, Annalisa Giosuè, Ilaria Calabrese, Olga Vaccaro:
Dietary recommendations for prevention of Cardiovascular Research atherosclerosis
2.Nimbe Torres,Martha Guevara-Cruz,Laura A. Velázquez-Villegas,Armando R. Tovar:
Nutrition and Atherosclerosis
3.Aleksandra Kaproń: Miażdżyca. Jak zmodyfikować dietę i styl życia, by się przed nią uchronić
Dietetycy.org.pl - Miażdżyca
Artykuł opracowany przez praktykantkę Martynę Zwolińską