Dietetyk Wrocław online - Radosław Bernat
Dietetyk
mgr inż. Radosław Bernat
Zdrowe odżywianie - porady dietetyczne
Telefon 504 428 093 do dietetyka we Wrocławiu 504 428 093
Email - radekbernat@4slim.pl - dietetyk online radekbernat@4slim.pl

Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypy

  1. Tłuszcz tuczy, a węglowodany nie ==> MIT. Nic bardziej mylnego. Oczywiście o ile tłuszcz w połączeniu z węglowodanami wpływa na odkładanie tkanki tłuszczowej o tyle sam tłuszcz bez podaży węglowodanów korzystniej wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej niż węglowodany, które to blokują hormon glukagon odpowiedzialny za spalanie trójglicerydów (tłuszczy)
  2. Produkty light/niskokaloryczne nie tuczą ==> STEREOTYP. Trzeba bardzo uważać na tę pułapkę, gdyż po pierwsze produkty te najczęściej oznaczają się mniejszą zawartością tylko jednego ze składników pokarmowych tj. cukrów lub tłuszczy, po drugie musimy uważać aby nie popaść w huraoptymizm (bo to przecież jest light) i jeść takie produkty bez ograniczeń, a tak czasami się złudnie wydaje.
  3. Intensywny ruch to spadek wagi ==> FAKT, ale jedynie gdy wysiłek ten stosuje się w czasie większym niż ½ godziny, gdyż przy krótszym czasie poprawia się jedynie kondycja i przyrost masy mięśniowej, a nie spalanie tłuszczu.
  4. Owoce, warzywa i soki można spożywać bez ograniczeń ==> MIT. Owoce i warzywa jedzone w nadmiarze powodują odwrotny skutek od zamierzonego, gdyż zawierają dużo cukrów prostych. Dostarczają dużo pustych kalorii i blokują spalanie tłuszczu. Najlepiej jeść warzywa zielone.
  5. Czekolada zabroniona ==> STEREOTYP. Podczas odchudzania dozwolone jest spożycie niewielkiej ilości od czasu do czasu gorzkiej czekolady, ale jedynie gorzkiej. Jest to w pewnym stopniu substytut słodyczy, dlatego możemy traktować ją jako deser, a dzięki temu nie będziemy tęsknić za pozostałymi słodyczami.
  6. Lepiej jeść częściej niż rzadziej ==> FAKT. Częstsze i regularne jedzenie, co 2-3 godziny zapewnia nam pełne wykorzystanie składników odżywczych spożywanych pokarmów oraz przyśpiesza metabolizm organizmu. Tłuszcz jest spalany szybciej, a wszystkie dostarczone składniki dobrze zagospodarowane.
  7. Kolacja najpóźniej o 18-tej ==> MIT. Ważne jest, aby kolacja była jedzona na 2-3 godziny przed snem, żeby nie obciążać niepotrzebnie układu pokarmowego. Jeżeli jednak ktoś chodzi spać w późnych godzinach np. 23-a to nie jest uzasadnione spożywanie ostatniego posiłku o 18-tej, gdyż położymy się spać z pustym żołądkiem i obudzimy z wilczym głodem.
  8. Woda odchudza ==> STEREOTYP. Woda bezpośrednio nie odchudza, gdyż nie ma wartości odżywczej. Wpływa ona tylko na oszukiwanie żołądka (zapełniamy żołądek i odczuwamy sytość). Korzystnie wpływa również na usuwanie toksyn z organizmu przez pozytywny wpływ na formowanie masy kałowej. Podczas odchudzania można stosować trik zabraniany w dzieciństwie, a mianowicie picie wody przed posiłkiem (pochłaniamy wówczas mniej jedzenia).
  9. Niektóre leki sprzyjają nadwadze ==> FAKT. Apetyt mogą zwiększać środki psychotropowe i preparaty hormonalne, zatrzymując dodatkowo w organizmie wodę i sól, a także podnoszą poziom tłuszczów.
  10. Sucharki są wskazane przy odchudzaniu ==> MIT. Sucharki tak naprawdę to głównie węglowodany i tłuszcz także nie spowodują schudnięcia. Sucharki zalecane są jedynie przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego np. biegunkach.
  11. Rzucenie palenia powoduje szybsze tycie ==> STEREOTYP. Rzucenie palenia przez pierwszych kilka dni powoduje krótkotrwały przyrost masy ciała, jednak później ciężar ciała wraca do normy. Uzależnione to jest również od podejścia i psychiki.
  12. Głodówki sprzyjają nadwadze ==> FAKT. Głodówka spowalnia procesy metaboliczne organizmu, spalanie tłuszczu zachodzi wolniej. Po głodówkach dodatkowo organizm jest niedożywiony i później ludzie nadrabiają to z nawiązką, „ciesząc” się efektem jojo.
Dieta niskowęglowodanowaDieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej