Dietetyk Radosław Bernat - zdjęcie profilowe
Dietetyk
mgr inż. Radosław Bernat
Zdrowe odżywianie - produkty dietetyczne
Telefon 504 428 093 do dietetyka we Wrocławiu 504 428 093
Email - radekbernat@4slim.pl - dietetyk online radekbernat@4slim.pl

SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiego

Czym jest SIBO?

Jelito cienkie jest częścią układu pokarmowego, która łączy żołądek z jelitem grubym. Jego zadaniem jest wchłanianie produktów trawienia pokarmu. W jelicie cienkim bytują bakterie jelitowe, aczkolwiek w porównaniu do ich ilości w jelicie grubym jest ich bardzo mało oraz różnią się one rodzajem. SIBO to stan , w którym obserwuje się znaczny wzrost bakterii w jelicie cienkim, spowodowany przedostawaniem się bakterii z jelita grubego.
Rozwój SIBO może być spowodowany wieloma czynnikami np. zmniejszoną motoryką jelita cienkiego lub zbyt małą ilością kwasu żołądkowego.

Objawy

  • Gazy
  • Wzdęcia
  • Biegunki lub zaparcia
  • Bóle lub skurcze brzucha
  • Zaburzenia we wchłanianiu tłuszczów
  • Niedobory witaminy B12


SIBO można podejrzewać również u osób z:

  • Zespołem jelita drażliwego lub nieswoistą chorobą zapalną jelit
  • Nietolerancją niektórych składników diety np. glutenu, kazeiny, laktozy itd.
  • Chorobami taki jak np. zespół chronicznego zmęczenia


Diagnoza

Objawy SIBO bardzo często można pomylić z zespołem jelita drażliwego IBS. Aby potwierdzić lub wykluczyć SIBO, należy wykonać testy oddechowe.
Obecnie w Polsce dostępne są 2 rodzaje testów: wodorowy oraz wodorowo-metanowy (dokładniejszy, ponieważ pozwala wykryć również bakterie wytwarzające metan). Polegają one na mierzeniu stężenia wyżej wymienionych gazów w wydychanym powietrzu. Bakterie jelitowe, w zależności od rodzaju, produkują różne gazy (m.in. wodór lub metan) i to właśnie te bakterie odpowiedzialne są za obserwowane dolegliwości układu pokarmowego.
Należy pamiętać, że przed testem trzeba wprowadzić odpowiednią dietę przygotowawczą.

Leczenie

Leczenie SIBO odbywa się na zlecenie i pod kontrolą lekarza, który zleca odpowiednią antybiotykoterapię. Bardzo ważne jest również wprowadzenie odpowiedniej diety, która w znaczący sposób wspomoże walkę z chorobą oraz uchroni przed nawrotem choroby. Najbardziej pomocne jest przejście na dietę nisko węglowodanową, a w szczególności na dietę Low Fodmap, czyli eliminującą produkty mocno fermentujące w jelicie cienkim (są to m.in. węglowodany proste i krótkołańcuchowe).

Dieta LOW FODMAP

Zakłada ona zmniejszenie spożywania produktów, które zawierają w swoim składzie duże ilości fermentujących mono-, di- i oligosacharydów oraz polioli.
Dieta powinna trwać 6-8 tygodni (nie dłużej). W pierwszym tygodniu eliminuje się wszystkie produkty z dużą ilością składników ww. W drugim tygodniu do końca trwania diety stopniowo rozszerza się jadłospis w zależności od tolerancji. Bardzo ważne jest obserwowanie reakcji organizmu po wprowadzeniu poszczególnych produktów – jeżeli obserwujemy po jakimś nieprzyjemne objawy, należy wyeliminować go z diety.
Eliminacji podlegają m.in. pszenica, żyto, jęczmień, rośliny strączkowe, niektóre warzywa i owoce (np. jabłka), nabiał i słodziki.
Dokładna lista produktów wysoko fermentujących znajduje się tutaj SIBO Vegetables.

Dieta SCD

Ta dieta zakłada, że nie każdy z nas prawidłowo trawi pokarmy składające się z węglowodanów złożonych, a co za tym idzie w jelitach rozrastają się bakterie i drożdżaki, powodujące nieprzyjemne objawy jelitowe.
Wykluczenie tych substancji pozwala ustabilizować mikrobiotę jelit, złagodzić stan zapalny oraz poprawić trawienie.

Zabronione w diecie:

  • zboża glutenowe i bezglutenowe,
  • przetworzone mięsa i przetwory mięsne,
  • przetworzone warzywa i owoce,
  • soja,
  • nabiał,
  • groch i fasola,
  • słodziki.


Dozwolone w diecie:
  • jaja,
  • mięsa,
  • większość warzyw i owoców,
  • własnoręcznie przygotowany jogurt,
  • orzechy i nasiona,
  • niektóre rośliny strączkowe.

Dieta GAPS

Opiera się ona na diecie SCD, jednak jest ona bardziej restrykcyjna.

Zabronione w diecie:
  • zboża glutenowa i bezglutenowe,
  • cukier i słodziki,
  • skrobiowe warzywa
  • soki owocowe (dozwolone te przygotowywane samodzielnie),
  • produkty przetworzone, z dodatkiem zagęstników, konserwantów, barwników,
  • soja i produkty sojowe,
  • rośliny strączkowe,
  • kawa, herbata,
  • nabiał,
  • proszek do pieczenia.

Zalecenia ogólne

Oprócz stosowania wybranej diety, stale należy pamiętać o zasadach racjonalnego żywienia i zdrowych nawykach żywieniowych.

Bardzo ważne jest:
  • regularne spożywanie posiłków, najlepiej często, co 3-4 godziny, ale mniejsze objętościowo;
  • odpowiednie nawodnienie: 2-2,5 l wody dzienne
  • suplementacja niedoborowych składników – zwłaszcza przy SIBO! (zmniejszone wchłanianie witamin i składników mineralnych)
  • ograniczenie stresu – często to właśnie stres powoduje problemy jelitowe i spowalnia proces leczenia; bardzo pomocne są ćwiczenia relaksacyjne np. joga
  • odpowiednia ilość snu i dbanie o cykl dobowy pomaga w regeneracji przewodu pokarmowego
  • regularna aktywność fizyczna
  • ograniczenie spożywania potraw smażonych i ciężkostrawnych

SIBO - przerost bakteryjny jelita cienkiego

Artykuł przygotowany przez praktykantkę Weronikę Bartkowiak.

Bibliografia:
SIBO - objawy, diagnostyka i leczenie
SIBO - przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego
Dieta niskowęglowodanowaNiezwykle ważna witamina B12SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiegoPorównanie diety niskowęglowodanowej i ketogenicznejKwasy tłuszczowe - kompendiumDieta wegetariańskaDieta, a stwardnienie rozsianePrzeciwutleniacze, czyli naturalni obrońcy organizmuDieta oraz problemy żywieniowe małych dzieciProbiotykiNietolerancja laktozyEndometrioza, a dietaZespół policystycznych jajników (PCOS)Dieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej