Od jakiegoś czasu i przez jeszcze jakiś czas w sklepach będzie dostępna drogocenna i lekkostrawna cukinia. Dlatego poprzez ten wpis zachęcam Państwa do sięgania po to atrakcyjne warzywo. Na zamieszczonej infografice znajdziecie najważniejsze jej właściwości i zalety, dlatego nie będę tego teraz powielał w tekście. Jedynie co mogę dodać to to, że jeżeli poddamy ją gotowaniu/gotowaniu na parze/pieczeniu to otrzymujemy naprawdę lekkostrawny produkt mogący być stosowany przez wszystkich, przy praktycznie każdym schorzeniu i chorobie. Przepisów i sposobów wykorzystania jej kulinarnie jest szereg. Do moich preferowanych zaliczają się leczo, cukinia faszerowana mięsem (drobiowym lub mielonym), ryżem i warzywami, czy zwykła cukinia duszona ze schabem lub polędwiczką wieprzową. Zupę krem wolę z dyni, aniżeli cukinii, ale znam też osoby które preferują na odwrót.