Blog - Dietetyk Radosław Bernat

Dieta Śródziemnomorska

Dieta Śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska jest sposobem odżywiania ludzi zamieszkujących kraje Basenu Morza Śródziemnego czyli Grecję, Chorwację, Hiszpanię, Włochy, Portugalię, Cypr. Są dowody na to, że to jest jedna z najstarszych diet, ponieważ była stosowana na Cyprze oraz Krecie przed tysiącami lat. Ten sposób odżywiania polega na wyrobieniu pewnych zdrowych nawyków żywieniowych.

Cechy tej diety:
Ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny stanowić nie więcej niż 7-8% w całodziennej racji pokarmowej;
Codzienne spożycie produktów zbożowych, które zawierają niezbędne witaminy, składniki mineralne oraz błonnik;
Kilka porcji warzyw i owoców dziennie, np. pomidory i winogrona są dobrym źródłem przeciwutleniaczy;
Oliwa z oliwek jako podstawowe źródło tłuszczów, który jest spożywany codziennie;
Wysokie spożycie orzechów i nasion roślin strączkowych;
Niskie spożycie czerwonego mięsa i produktów mięsnych;
Spożycie ryb oraz owoców morza, które są źródłem kwasów omega-3;
Alkohol nie jest zalecany w dużych ilościach. Natomiast od czasu do czasu można wypić kieliszek czerwonego wina, które zawiera antyoksydanty oraz działa kardioprotekcyjnie.
Spożycie kilku porcji nabiału (np. jogurtu, fety) dziennie, który jest źródłem wapnia, białka pełnowartościowego oraz witamin.

Jak widać ta dieta nie posiada restrykcyjnych zasad, lecz pomaga zrobić zdrowszy wybór produktów. Udowodniono, iż ta dieta zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia oraz niektórych nowotworów.

Wpis przygotowany przez praktykantkę Lizę Kurnytską


Opinie o mnie  |  Zamów dietę