Blog - Dietetyk Radosław Bernat

Łatwy kurczak po chińsku

Łatwy kurczak po chińsku

Składniki na 3-4 porcje:

mała główka kalafiora
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki soli

400-500 g filetów z kurczaka (pierś lub udziec)
400-500 g mrożonej mieszanki chińskiej (1 opakowanie)
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki gotowej przyprawy do kurczaka
(lub następującej mieszanki: 1 łyżeczka papryki, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki czosnku, 1/3 łyżeczki kurkumy)

Przygotowanie:

1. Kalafior podzielić na różyczki, a następnie rozdrobnić je przy użyciu malaksera lub tarki o grubych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić rozdrobniony kalafior i sól i smażyć przez około 3 minuty, raz na jakiś czas mieszając. Przykryć i dusić przez kolejne 5-8 minut, mieszając co 1-2 minuty. Gotowy ryż kalafiorowy przełożyć do miski.
2. Na tej samej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić pokrojone w kostkę mięso z przyprawami i obsmażyć z każdej strony.
3. Gdy kurczak się zetnie dorzucamy warzywa, mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy przez około 10-15 minut, raz na jakiś czas mieszając. GOTOWE!!!


Opinie o mnie  |  Zamów dietę