Blog - Dietetyk Radosław Bernat
Mit dietetyczny: Sok grejpfrutowy
Niestety, wiele osób w to wierzy. Przeprowadzono nawet na ten temat ankietę wśród osób wykonujących zawody medyczne: lekarzy, pielęgniarek, dietetyków. Okazało się, że nawet w tej grupie sporo osób zaznaczało tę informację jako zgodną z prawdą. Faktycznie grejpfrut, zwłaszcza biały, zawiera stosunkowo niewiele cukrów prostych, więc zamiana np.: winogron na grejpfruty może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Należy jednak pamiętać, że sok z owoców, nawet świeżo wyciskany, to nie to samo co cały owoc. Sok to woda z cukrem, niemal pozbawiona błonnika pokarmowego. Postać płynna powoduje, że zawarte w soku owocowym cukry są wchłaniane w układzie pokarmowym o wiele szybciej niż te dostarczone poprzez zjedzenie całego owocu. Nawet jeśli grejpfrut faktycznie zawiera substancje obniżające poziom glukozy, to sok z grejpfruta jest też źródłem cukrów prostych i po jego wypiciu poziom cukru we krwi nie obniży się a wzrośnie. Wieść o słodkim soku, rzekomo odchudzającym, jest szczególnie szkodliwa u osób o nieprawidłowej glikemii na czczo, które zamierzają pić szklankę soku na śniadanie, zamiast porannej kawy czy herbaty. Dostarczają w ten sposób dodatkową porcję cukrów prostych do swojej diety i to w najszybciej przyswajalnej formie – płynnej.