Blog - Dietetyk Radosław Bernat

Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP), a dieta

Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) jest czwartą w kolejności przyczyną zgonów na świecie i prawdopodobnie jej znaczenie będzie ciągle rosnąć, wraz ze starzeniem się populacji. Jest to choroba, której można niezwykle łatwo zapobiegać, ponieważ za około 90% jej przypadków odpowiada palenie tytoniu. W POChP dochodzi do rozedmy płuc i przewlekłego zapalenia oskrzeli, chorych męczy bardzo uciążliwy kaszel i duszność, a wraz z jej postępem utrudnione jest dostarczanie tlenu do komórek, w związku z tym w ostatecznym stadium choroby pacjenci są przykuci do łóżka.
Przewlekła obturacyjna choroba płuc wymaga odpowiedniego żywienia. Podstawą jest stosowanie wysokokalorycznej diety, ponieważ pacjenci są zwykle wyniszczeni, ze znacznymi niedoborami masy ciała. Jednak chorzy nie powinni spożywać dużej ilości węglowodanów, ponieważ podczas spalania glukozy dochodzi do wydzielenia dwutlenku węgla, który z powodu uszkodzenia płuc nie może być efektywnie usuwany z organizmu. Dieta powinna bazować na dobrej jakości, pełnowartościowym białku (drób, wołowina, ryby, nabiał, jaja), zdrowych tłuszczach (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany) oraz owocach i warzywach (za wyjątkiem warzyw wzdymających, ponieważ zwiększenie obwodu brzucha będzie utrudniało oddychanie). Pacjenci z POChP powinni wypijać około 2l płynów na dzień, ponieważ wspomagają one rozrzedzanie i odkrztuszanie wydzieliny płucnej.

1. http://www.nazdrowie.pl/artykul/pochp-choroba-palaczy
2. http://opiekanadchorym.pl/osoby-chore-przewlekle/pochp/zywienie-w-pochp/
3. http://pochp.mp.pl/podstawoweinformacje/54198,przewlekla-obturacyjna-choroba-pluc-pochp
Opinie o mnie  |  Zamów dietę