Blog - Dietetyk Radosław Bernat
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP), a dieta
Przewlekła obturacyjna choroba płuc wymaga odpowiedniego żywienia. Podstawą jest stosowanie wysokokalorycznej diety, ponieważ pacjenci są zwykle wyniszczeni, ze znacznymi niedoborami masy ciała. Jednak chorzy nie powinni spożywać dużej ilości węglowodanów, ponieważ podczas spalania glukozy dochodzi do wydzielenia dwutlenku węgla, który z powodu uszkodzenia płuc nie może być efektywnie usuwany z organizmu. Dieta powinna bazować na dobrej jakości, pełnowartościowym białku (drób, wołowina, ryby, nabiał, jaja), zdrowych tłuszczach (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany) oraz owocach i warzywach (za wyjątkiem warzyw wzdymających, ponieważ zwiększenie obwodu brzucha będzie utrudniało oddychanie). Pacjenci z POChP powinni wypijać około 2l płynów na dzień, ponieważ wspomagają one rozrzedzanie i odkrztuszanie wydzieliny płucnej.
1. http://www.nazdrowie.pl/artykul/pochp-choroba-palaczy
2. http://opiekanadchorym.pl/osoby-chore-przewlekle/pochp/zywienie-w-pochp/
3. http://pochp.mp.pl/podstawoweinformacje/54198,przewlekla-obturacyjna-choroba-pluc-pochp