Blog - Dietetyk Radosław Bernat

Najczęściej alergizujące pokarmy

Wymienione na grafice produkty są najczęściej alergizującymi pokarmami. Jak rozpoznać czy mamy alergię? Najprościej po obserwacji po spożytym pokarmie. Jeżeli bezpośrednio występuje reakcja alergiczna w postaci uczulenia, biegunki lub uczucie dyskomfortu w układzie pokarmowym. Są oczywiście i reakcje z opóźnieniem, które występują po 24-96 godzinach po spożyciu pokarmu, często są nieswoiste (nie dotyczą układu pokarmowego, np. przewlekłe migreny, zmiany skórne, gorsze samopoczucie), dlatego ciężko jest określić który dokładnie spożyty produkt uczula.
W celu określenia alergizujących pokarmów wykonuje się również testy skórne i/lub testy laboratoryjne z krwi. O tym więcej w ostatnim artykule Alergia i nietolerancja pokarmowa 


Opinie o mnie  |  Zamów dietę