Choroby dietozależne

Właściwie zbilansowana dieta zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym. Udowodniono, że istnieje ponad 80 jednostek chorobowych, wynikających z nieprzestrzegania prawidłowej diety lub spożywania żywności o niewłaściwych parametrach zdrowotnych.

Do najpopularniejszych chorób DIETOZALEŻNYCH, czyli zależnych od spożywanych pokarmów, zaliczamy:

Otyłość:

  • powstaje na skutek dodatniego bilansu energetycznego, czyli nadmiernego spożywania pokarmów oraz na skutek źle zbilansowanej diety pod względem składników odżywczych (min. za duża ilość węglowodanów, w tym cukrów prostych)

Cukrzyca typu II:

  • jest związana z podwyższonym poziomem cukrów we krwi. Powstaje głównie w wyniku nadmiernego spożywania cukrów prostych. Powoduje zwiększone wydzielanie insuliny przez trzustkę, co w dalszym przebiegu choroby przekracza zdolności wydzielnicze trzustki. To z kolei wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, tj. oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych
  • nieustannie wysoki poziom glukozy we krwi powoduje uszkodzenie komórek trzustki produkujących insulinę lub brakiem reakcji na działanie insuliny (insulinooporność)

Choroby układu krążenia, m.in.:

  • nadciśnienie tętnicze – m.in. w wyniku nadmiernego spożywania soli oraz otyłości
  • miażdżyca – zaburzenie gospodarki lipidowej (wzrost stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji LDL i trójglicerydów, spadek stężenia cholesterolu HDL) prowadzące do powstawania blaszki miażdżycowej
  • zawał serca (powstaje w wyniku podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi, który przyczynia się do pęknięcia blaszek miażdżycowych. Jeśli pęknięcie jest duże, powstaje zakrzep zamykający tętnicę niedoprowadzającą krew do serca
  • tętniaki

Choroby układu trawiennego:

  • zapalenie woreczka żółciowego, kamica żółciowa, choroby trzustki, przewlekłe zaparcia, poalkoholowa marskość wątroby, biegunki, wrzody itp.

Nowotwory min. układu pokarmowego, nerek, itp.:

  • spowodowane poprzez niedobory jak i nadmiar niektórych składników odżywczych oraz obecność w żywności związków o działaniu karcynogennym,

Niedożywienie:

  • powstaje na skutek ujemnego bilansu energetycznego oraz za niskim jak na potrzeby organizmu spożyciem białka

Osteoporoza:

  • niedostateczne spożycie wapnia, magnezu, potasu oraz i wit. A,D, K, C i B6 (mleko, nasiona roślin strączkowych)
  • nadmierna podaż fosforu, fluoru, sodu

Choroby układu nerwowego:

  • udar mózgu, choroba Parkinsona, Alzheimera, depresja

Próchnica zębów:

  • duża ilość cukrów prostych w pożywieniu
Dieta niskowęglowodanowaDieta lekkostrawnaNadciśnienie tętniczeZalecenia do wszystkich opisywanych chorób dietozależnychPrebiotyki w żywnościFenyloketonuriaBiałko tylko z roślin? To możliwe?Menopauza, klimakterium, przekwitanie.NiedokrwistośćZespół Jelita DrażliwegoSuperfruitsTężyczka utajonaIndeks insulinowy (IS)Niezwykle ważna witamina B12SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiegoPorównanie diety niskowęglowodanowej i ketogenicznejKwasy tłuszczowe - kompendiumDieta wegetariańskaDieta, a stwardnienie rozsianePrzeciwutleniacze, czyli naturalni obrońcy organizmuDieta oraz problemy żywieniowe małych dzieciProbiotykiNietolerancja laktozyEndometrioza, a dietaZespół policystycznych jajników (PCOS)Dieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej
Opinie o mnie  |  Zamów dietę