Alkohol a odchudzanie
Wermut słodki | 120 ml | 146 kcal |
Wino białe słodkie | 120 ml | 110 kcal |
Wino czerwone słodkie | 120 ml | 115 kcal |
Likier Advocat | 30 ml | 75 kcal |
Koniak | 50 ml | 160 kcal |
Wódka słodka | 50 ml | 130 kcal |
Piwo ciemne pełne | 0,33 l | 250 kcal |
Piwo jasne pełne | 0,33 l | 230 kcal |
Wino czerwone półsłodkie | 120 ml | 92 kcal |
Brandy | 30 ml | 65 kcal |
Whisky | 30 ml | 65 kcal |
Wódka czysta | 50 ml | 110 kcal |
Piwo bezalkoholowe | 0,33 l | 80 kcal |
Wino białe półwytrawne | 120 ml | 90 kcal |
Wino białe wytrawne | 120 ml | 80 kcal |
Wino czerwone wytrawne | 120 ml | 80 kcal |
Zalety alkoholu spożywanego w małej ilości:
- Po wypiciu alkoholu doznajemy uczucia zrelaksowania, co sprzyja ogólnemu dobremu samopoczuciu.
- Umiarkowane ilości alkoholu mogą zredukować ryzyko chorób serca, udarów niedokrwiennych mózgu i cukrzycy.
- Czerwone wino zawiera przeciwutleniacze, substancje chroniące komórki przed przedwczesnym starzeniem się i chorobami.
Wady alkoholu spożywanego w większej ilości:
- Alkohol sam w sobie jest toksyczny, lecz wątroba bez większego trudu może poradzić sobie z jego niedużymi ilościami. Nadmierne spożycie alkoholu wpływa degeneracyjnie na wątrobę, serce, mózg i pozostałe organy.
- Alkohol sprzyja otyłości, ponieważ zmniejsza zdolność wątroby do spalania tłuszczu (dopóki we krwi krąży alkohol wątroba woli zajmować się nim, zamiast spalaniem tłuszczy).
- Alkohol to puste kalorie, zagryzany do tego potrawami/przekąskami dostarcza naszemu organizmowi prawdziwą bombę kaloryczną, której organizm nie jest w stanie przetworzyć, przez co jest zamieniany na kwasy tłuszczowe i w postaci tłuszczu odłożony w organizmie.
- Alkohol powoduje odwodnienie organizmu (tzw. kac) oraz „wypłukiwanie” witamin i składników mineralnych z organizmu co ma bezpośredni wpływ na kondycję skóry i włosów.