Dietetyk Wrocław online - Radosław Bernat
Dietetyk
mgr inż. Radosław Bernat
Zdrowe odżywianie - porady dietetyczne
Telefon 504 428 093 do dietetyka we Wrocławiu 504 428 093
Email - radekbernat@4slim.pl - dietetyk online radekbernat@4slim.pl

Alkohol a odchudzanie

1g alkoholu to 7kcal, podczas gdy 1g białka lub węglowodanów dostarcza tylko 4kcal. Także wypijając parę drinków, kilka szklanek piwa, czy pół butelki wina dostarczamy masę kalorii z samego alkoholu, a dodatkowo musimy doliczyć do tego cukier zawarty w tych napojach.

Wermut słodki120 ml146 kcal
Wino białe słodkie120 ml110 kcal
Wino czerwone słodkie120 ml115 kcal
Likier Advocat30 ml75 kcal
Koniak50 ml160 kcal
Wódka słodka50 ml130 kcal
Piwo ciemne pełne0,33 l250 kcal
Piwo jasne pełne0,33 l230 kcal
Wino czerwone półsłodkie120 ml92 kcal
Brandy30 ml65 kcal
Whisky30 ml65 kcal
Wódka czysta50 ml110 kcal
Piwo bezalkoholowe0,33 l80 kcal
Wino białe półwytrawne120 ml90 kcal
Wino białe wytrawne120 ml80 kcal
Wino czerwone wytrawne120 ml80 kcal


Zalety alkoholu spożywanego w małej ilości:

  • Po wypiciu alkoholu doznajemy uczucia zrelaksowania, co sprzyja ogólnemu dobremu samopoczuciu.
  • Umiarkowane ilości alkoholu mogą zredukować ryzyko chorób serca, udarów niedokrwiennych mózgu i cukrzycy.
  • Czerwone wino zawiera przeciwutleniacze, substancje chroniące komórki przed przedwczesnym starzeniem się i chorobami.
Najważniejszy jest jednak umiar. Optymalna dawka alkoholu zależy od wieku, płci, ilości przyjmowanego kwasu foliowego i innych czynników, np. genetycznych. Kiedy mówimy o małej ilości alkoholu mamy na myśli np. lampkę wina, kieliszek wódki itp.

Wady alkoholu spożywanego w większej ilości:

  • Alkohol sam w sobie jest toksyczny, lecz wątroba bez większego trudu może poradzić sobie z jego niedużymi ilościami. Nadmierne spożycie alkoholu wpływa degeneracyjnie na wątrobę, serce, mózg i pozostałe organy.
  • Alkohol sprzyja otyłości, ponieważ zmniejsza zdolność wątroby do spalania tłuszczu (dopóki we krwi krąży alkohol wątroba woli zajmować się nim, zamiast spalaniem tłuszczy).
  • Alkohol to puste kalorie, zagryzany do tego potrawami/przekąskami dostarcza naszemu organizmowi prawdziwą bombę kaloryczną, której organizm nie jest w stanie przetworzyć, przez co jest zamieniany na kwasy tłuszczowe i w postaci tłuszczu odłożony w organizmie.
  • Alkohol powoduje odwodnienie organizmu (tzw. kac) oraz „wypłukiwanie” witamin i składników mineralnych z organizmu co ma bezpośredni wpływ na kondycję skóry i włosów.
Dlatego podczas imprez suto zakrapianych alkoholem warto pić dużą ilość wody oraz innych napojów bezalkoholowych, najlepiej bezcukrowych.
Dieta niskowęglowodanowaDieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej