Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy - Czyli problemy żywieniowe XXI wieku

Laktoza jest to cukier występujący w mleku krowim oraz jego przetworach takich jak mleko w proszku odtłuszczone, mleko modyfikowane dla niemowląt, mleko bez laktozy ( o obniżonej zawartości laktozy) , śmietana , jogurty, maślanki, kefiry, różnego rodzaju sery( twarogowe, mozzarella) oraz lody. Cukier mleczny znajduje się również w innych produktach jako dodatek do żywności, dlatego osoby obarczone nietolerancją laktozy powinny dokładnie czytać etykiety znajdujące się na opakowaniach. 

Następstwem spożywania wymienionych powyżej produktów są objawy takie jak; 
bóle brzucha, biegunki, wzdęcia i tak zwane” przelewanie” w jamie brzusznej.
Dolegliwości te nasilają się wraz ze zwiększającą się ilością spożywanej laktozy, im więcej laktozy przyjmiemy tym większe boleści związane z brakiem możliwości jej strawienia doznamy. 

A więc na czym polega problem z trawieniem tego mlecznego cukru ?

Ta przypadłość dotyka osób z pierwotnym ( dziedzicznym ) lub wtórny( nabytym) niedoborem enzymu laktaza. Enzym ten w jelicie grubym powinien rozkładać laktozę na cukry proste. 
W przypadku osób chorych nierozłożona laktoza zalega w jelitach, następnie ulega fermentacji w efekcie tego procesu tworzą się gazu oraz kwasy, które wywołują takie dolegliwości jak np. bóle brzucha. 

Dieta bez laktozy- czyli jak poradzić sobie z tym nieprzyjemnym problemem ?

Dieta bez żywności zawierającej laktozę to ciężkie wyzwanie, z którym trudno sobie poradzić ze względu na obecność składników mlecznych w wielu dostępnych na rynku produktach spożywczych. Kolejnym problemem jest to, że produkty mleczne są również „niezbędnymi” składnikami potraw , których nie można zastąpić, ze względu na przyzwyczajenia i nawyki żywieniowe np. śmietana do zupy, owsianka na mleku itd. 
Jednakże jeżeli chcemy pozbyć się objawów i nie doprowadzić do pogorszenia stanu naszych jelit jesteśmy zmuszeni znaleźć zamienniki, bądź wykluczyć pewne dania z naszego jadłospisu. 

Gdy zmieniamy dietę musimy pamiętać by nowe dania dostarczały nam niezbędnych witamin i składników mineralnych, które wcześniej uzyskiwaliśmy poprzez spożywanie produktów mlecznych. 
Nowa dieta musi być zbilansowana i bogata w produkty zawierające wapń, witaminę B2, witaminę B12, cynk, magnez i białka. Jeśli nie jesteśmy w stanie dostarczyć tych składników mineralnych i witamin zaleca się w tym przypadku dodatkową suplementację. Również biorąc pod uwagę fakt, braku możliwości spożywania takich produktów jak jogurty zawierające czyste kultury bakterii zaleca się spożywanie probiotyków ( bez laktozy). 


Zamienniki, które pomogą nam podczas zmiany diety. 

W XXI wieku mamy wiele produktów spożywczych bez laktozy, które zostały stworzone ze względu na poszerzające się schorzenie nietolerancji tego cukru wśród populacji. Postaram się wymienić kilka produktów, które mogą ułatwić dobór żywności podczas zmiany diety. 

Zamiast mleka zaleca się używać napojów roślinnych sojowych lub ryżowych (można wykonać je samodzielnie w domu). Do zagęszczania zup zamiast śmietany możemy użyć jajka lub gotować zupy krem, które nie wymagają stosowania zagęstników.
Jeśli chodzi o sery można zastąpić je między innymi tofu, oraz różnymi pastami warzywnymi.
Eliminując jogurtu zawierającego laktozę możemy wybrać jogurt sojowy, bądź ryżowy. 
Na rynku również znajduje się wiele produktów „wegańskich „ w których mamy pewność, że dany cukier się nie znajduje i możemy spokojnie je konsumować. 

Produkty mleczne zawierają jak już wcześniej wspomniałem wapń, który jest ważny dla naszego zdrowia i mocnych kości, o to kilka produktów, które warto wdrożyć do naszej diety aby uzupełnić brak tego składnika mineralnego:
sardynki, surowe ziarenka maku, sezam, migdały, amarantus, soja, komosa ryżowa, natka pietruszki, fasola biała, jarmuż.


Stosowanie diety bezmlecznej w przypadku osób z nietolerancją laktozy z czasem doprowadzi do poprawy stanu odżywienia organizmu jak również do polepszenia wyglądu skóry, lepszego samopoczucia, a co najważniejsze dla naszego zdrowia doprowadzi do usprawnienia pracy jelit.

Nietolerancja laktozy

Źródła:

  1. Hipolaktazja, zespół złego wchłaniania laktozy, nietolerancja laktozy, 2011
  2. Bartuzi Z., 2006. Alergia w praktyce. Alergia na pokarmy. Wydawnictwo Medition, Łódź.
  3. Nadolna I., Kunachowicz H., Przygoda B. i wsp.: Mleko a zdrowie. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2001.
Dieta niskowęglowodanowaDieta lekkostrawnaNadciśnienie tętniczeZalecenia do wszystkich opisywanych chorób dietozależnychPrebiotyki w żywnościFenyloketonuriaBiałko tylko z roślin? To możliwe?Menopauza, klimakterium, przekwitanie.NiedokrwistośćZespół Jelita DrażliwegoSuperfruitsTężyczka utajonaIndeks insulinowy (IS)Niezwykle ważna witamina B12SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiegoPorównanie diety niskowęglowodanowej i ketogenicznejKwasy tłuszczowe - kompendiumDieta wegetariańskaDieta, a stwardnienie rozsianePrzeciwutleniacze, czyli naturalni obrońcy organizmuDieta oraz problemy żywieniowe małych dzieciProbiotykiNietolerancja laktozyEndometrioza, a dietaZespół policystycznych jajników (PCOS)Dieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej
Opinie o mnie  |  Zamów dietę