Dieta a forma włosów i skóry
Odpowiednia dieta obok takich czynników jak wiek, genetyka, pielęgnacja, czynniki klimatyczne i środowiskowe odgrywa kolosalne znaczenie na prawidłowy wygląd tych tkanek. Skóra i włosy to żywe tkanki składające się z kolagenu, keratyny, wody oraz związków organicznych min. azotu, siarki, cynku, magnezu i krzemu.
Jeżeli nie chcesz mieć:
- słabych, łamliwych i wypadających włosów,
- przetłuszczających się włosów,
- suchości skóry,
- łuszczenia naskórka,
- zapaleniem kącików ust,
- łojotoku,
- trądziku,
- łamliwych paznokci,
- i wielu innych przypadłości…
Zacznij od zmiany nawyków żywieniowych już dziś!!!
Ważne jest aby wystrzegać się bardzo groźnych dla naszego organizmu tzw. wolnych rodników, dostarczać w odpowiedniej ilości właściwych składników odżywczych, utrzymywać właściwą równowagę kwasowo-zasadowa organizmu, dostarczać odpowiednią podaż płynów.
- Wolne rodniki są to wysokoreaktywne cząsteczki tlenu z niesparowanymi elektronami na ostatnim orbitalu. Powstają one na skutek niewłaściwego pożywienia, dużej ilości cukru we krwi, z przemian metabolicznych, palenia papierosów, czy promieniowania UV. Powodują uszkodzenie błon komórkowych, DNA, enzymów i innych elementów komórki. Uszkodzone komórki muszą zostać wymienione na nowe, organizm nie zawsze nadąża z odbudową komórek, przez co powstają powyższe choroby a nawet nowotwory. By temu zapobiegać należy chronić się przed nadmierną ilością wolnych rodników poprzez:
- dostarczanie z pożywieniem antyoksydantów takich jak witamina C i E, selen (warzywa, owoce, orzechy, pestki itp.)
- ograniczenie w diecie prostych węglowodanów pochodzących z cukru, słodyczy, białej mąki, pieczywa itp.
- spożywanie dużej ilości warzyw wraz ze zdrowymi tłuszczami (tłuszcze roślinne zawierające NNKT niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe)
- unikanie potraw smażonych
- Składniki odżywcze:
- właściwa ilości białka, niedobór powoduje zahamowanie odnowy naskórka i komórek pozostałych warstw, stopniowy zanik podskórnej tkanki mięśniowej, zwiotczenie skóry, nadmierne wypadanie włosów. Źródła: nabiał, jaja, mięso, sery.
- odpowiednia ilość węglowodanów, głownie błonnika. Jego niedobory mogą być przyczyną nieregularnych wypróżnień, co prowadzi do przetłuszczania się skóry i powstania trądziku. Źródła: warzywa, owoce, pieczywo razowe, kasze.
- tłuszcze, wiele osób stosując diety zapomina o tłuszczach – najważniejszym składniku wpływającym na skórę i włosy. Tłuszcze regulują równowagę wodno-tłuszczową skóry, utrzymują odpowiedni poziom nawilżenia, gdyż umożliwiają zatrzymanie wody w skórze, likwidują szorstkość i chropowatość skóry, skóra pozbawiona tkanki tłuszczowej jest cienka, łatwiej tworzą się na niej zmarszczki i fałdy skórne. Źródła: masło, orzechy, oleje roślinne, ryby.
- witaminy, a głównie witaminie A, E, C, wit. z grupy B, warunkują one szereg procesów w tkankach organizmu, musimy pamiętać, iż część witamin rozpuszczalna jest tylko w tłuszczach. Główne źródła: warzywa, mięsa, jaja, podroby, produkty zbożowe.
- składniki mineralne takie jak: cynk, siarka, selen, sód, potas, żelazo, miedź, magnez itp. Podobnie jak witaminy regulują one procesy tkankowe równocześnie będąc procentowo dużym składnikiem włosów, skóry i paznokci. Główne źródła: mleko i jego przetwory, mięsa, jaja, podroby, produkty zbożowe i warzywa.
- Równowaga kwasowo zasadowa to nic innego jak zrównoważony stan organizmu, któremu dostarczane są zarówno produkty zasadotwórcze (owoce, warzywa, mleko, sery) jak i kwasotwórcze (mięso, ryby, jaja, herbata, kawa, produkty zbożowe). W przypadku zakwaszenia organizmu zwiększa się wrażliwość skóry na podrażnienia.
- Woda:
Należy jej dostarczać ok. 1,5-2 litry dziennie. Pomaga ona usuwać toksyny z organizmu, nadaje odpowiednią jędrność i gładkość skóry oraz wpływa na prawidłowe wypróżnianie.
Produkty szczególnie korzystne dla skóry i włosów:
- warzywa, owoce, ryby, wątróbka, jaja, tłuszcze roślinne, orzechy, pestki, owoce morza, czerwone mięso, nabiał, kakao, drożdże, produkty sojowe.