Dietetyk Radosław Bernat - zdjęcie profilowe
Dietetyk
mgr inż. Radosław Bernat
Zdrowe odżywianie - produkty dietetyczne
Telefon 504 428 093 do dietetyka we Wrocławiu 504 428 093
Email - radekbernat@4slim.pl - dietetyk online radekbernat@4slim.pl

Probiotyki

  1. Co kryję się pod nazwą „probiotyk”?

    Są to kultury bakterii, które mają pozytywny wpływ między innymi na układ pokarmowy, hormonalny oraz odpornościowy. Mogą występować naturalnie w pożywieniu jak i znajdować się w preparatach znanych jako suplementy diety. Są bardzo ważnym aspektem dla naszego zdrowia, ze względu na ich działanie bakteriobójcze – drobnoustrojów wywołujących choroby. Mikroflora naszych jelit ulega ciągłym zmianą poprzez stres, różne choroby czy przyjmowane leki, dzięki probiotyką bez obaw możemy przywrócić jej prawidłowe działanie. Spożywanie ich w postaci naturalnej z pewnością nie doprowadzi do przedawkowania, oraz nie wystąpią skutki uboczne.
    Produkty probiotyczne mogą być stosowane zarówno przez osoby cierpiące na różne dolegliwości jak i przez zdrowe w celu profilaktyki.

  2. Kiedy należy zastosować probiotyki i jakie mają działanie?

    Preparaty probiotyczne jak i produkty w których owe bakterie są zawarte, należy zażywać podczas antybiotykoterapii, jednakże można stosować je również w celu poprawienia odporności, zmniejszenia objawów alergii oraz nietolerancji. Poprawiają one kondycje układu pokarmowego, zaleca się je przy chorobach jelit, leczą biegunki oraz zaparcia. Probiotyki ułatwiają również wchłanianie się niektórych witamin i mikroelementów, zapobiegają tworzeniu się nowotworów oraz łagodzą stany zapalne. Kolejnym pozytywnym działaniem probiotyków jest obniżenie poziomu cholesterolu, zalecane są przy miażdżycy i chorobach układu krążenia. W przypadku chorób skóry- trądziku, mają działanie łagodzące.

  3. Do kogo w szczególności kierowane jest spożywanie produktów zawierających „ dobre bakterie” oraz preparatów probiotycznych?

    Do osoby z nietolerancją laktozy, ale również do osób, których dieta jest uboga odżywczo w szczególności jeśli brak w niej owoców i warzyw.
    Do osoby stosujących kurację przeciwgrzybiczą oraz przeciwpasożytniczą.
    Do osób stosujących antybiotykoterapię.
    Do osób, które borykają się z obniżoną odpornością oraz częstymi infekcja.
    Do osób chorych na Zespół Jelita Drażliwego oraz mających inne choroby jelit.
    Do osób, które cierpią na nieustające biegunki, bądź zapacia.
    Do kobiet zmagających się z infekcjami intymnymi.

  4. Naturalne probiotyki – jak wesprzeć swój organizm poprzez dietę?

    Istnie wiele produktów zawierających dobre bakterie probiotyczne, dzięki nim nasza dieta wpłynie pozytywnie na naszą odporność, oraz powyżej wymienione dolegliwości, bez konieczności stosowania suplementów diety.

    O to kilka najpopularniejszych produktów – naturalnych probiotyków, które powinny znaleźć się w naszej diecie;
    jogurt, kefir, kiszona kapusta, kiszone ogórki oraz inne kwaszone warzywa, kwas buraczany, algi, spirulina i chlorella.

    Bakterie kwasu mlekowego - To dzięki nim z mleka prosto od krowy możemy otrzymać lubiane przez nas jogurty czy kefiry. Do tych drobnoustrojów możemy zaliczyć między innymi; Lactobacillus, Leuconostoc, Lactococcus, Pediococcus oraz Streptococcus.
    Dzięki spożywaniu produktów bogatych w te bakterie poprawi się praca naszych jelit, wygląd naszej skóry oraz polepszy się stan naszych narządów rodnych.
    W sklepach znajdziemy również niefermentowane napoje mleczne z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego, są to acidofilne mleka, maślanki jak również soki owocowe z dodatkiem substancji probiotycznych.

    Na opakowaniach dobrych jogurtów oraz kefirów powinniśmy znaleźć informacje na temat jakie bakterie, z jakich szczepów występują w danym produkcie, dzięki temu możemy dopasować dany produkt do naszych dolegliwości.
    Należy zwrócić również uwagę na zawartość cukru w takim produkcie- jeśli znajduje się on choćby w najmniejszej ilość, działanie bakterii probiotycznych będzie znikome.

    Do produkcji kwaszonych warzywa oraz nielicznych wędlin używa się również bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus.
    Kiszona kapusta jest dobrym źródłem witaminy z grupy B oraz PP również zawiera wysokie stężenie witaminy C, która połączona z dobroczynnymi bakteriami stanowi idealny środek przeciwzapalny oraz wzmacniający odporność.

    Pamiętajmy, że kwaszone warzywa, czy nawet jogurt można samemu przyrządzić w domu, mamy wtedy pewność , że dany produkt jest zdrowy i nie zawiera substancji takich jak np. cukier, który wpływa niekorzystnie na działanie tych drobnoustrojów.

  5. Jakie mamy dostępne szczepy bakterii , oraz jakie mają działanie na organizm człowieka?

    W przyrodzie występuje wiele bakterii, które mają pozytywny wpływ na stan naszego zdrowia, poniżej kilka najpopularniejszych drobnoustrojów dodawanych do produktów jak i występujących w preparatach probiotycznych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

    Lactobacillus rhamnousus - Należą do bakterii gram dodatnich, są używane jako naturalny środek konserwujący w jogurtach. Są odporne na działanie kwasów żółciowych oraz wykazują duże powinowactwo z ludzkimi komórkami śluzówki jelita.
    Mają działanie przeciwbiegunkowe (skracają czas jej trwania), hamują rozwój szkodliwych bakterii w jelicie, chronią również dzieci przed wytępieniem ATZ.
    Zalecane są dla niemowląt, dzieci oraz kobiet w ciąży.

    Lactobacillus acidophilus – Jest to gatunek pałeczek kwasu mlekowego, są używane do wyrobów produktów mleczarskich.
    Ich głównym działaniem jest hamowanie rozwój patogenów przez zakwaszenie środowiska, uczestniczą w produkcji kwasu foliowego i witamin z grupy B. Polecane są osobom z chorobą Leśniowskiego-Chrona i wrzodziejącym zapaleniu jelit, kobietom z nawracającymi infekcjami miejsc intymnych (zapobiegają rozwojowy grzybów z rodzaju Candida).

    Lactobacillus casei – Gatunek Gram-dodatnich, laseczkowatych bakterii z rodzaju Lactobacillus. Występuje w mleku, dojrzewających serach, kulturach piekarniczych zawierających mleko oraz w kiszonej kapuście.
    Leczą biegunki rotawitusowe u dzieci oraz zakażenie pałeczkami Helicobakter pylori.
    Lactobacillus bulgaricus- Podgatunek bakterii Lactobacillus delbrueckii, używany głównie do produkcji jogurtów.
    Bakterie te produkują enzym laktaze, powodującą częściowy lub całkowity rozkład laktozy.
    Zalecane są dla osób z nietolerancją laktozy.

    Escherichia coli - Gram-ujemna względnie beztlenowe bakterie należące do rodziny Enterobacteriaceae. W jelicie bakterie te uczestniczą w rozkładzie pokarmu, a także wspomagają produkcję witamin z grupy B i K.
    Są pomocne również przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, podtrzymują remisje w chorobie Leśniewskiego-Crona , działają pomocniczo w leczeniu zaburzeń defekacji u dorosłych.

    Saccharomyces boulardii - Pomagają w leczeniu ostrych biegunek, zmniejszają ryzyko wystąpienia nawrotów biegunki wywołanej przez C. difficile, podtrzymują remisje w chorobie Leśniewskiego-Crona, zmniejszają ryzyko wystąpienia biegunek podróżnych.

    Streptococcus thermophilus – Bakterie z gatunku Gram dodatnich.
    Używa się jej w przemyśle spożywczym do produkcji jogurtów, serów i innych przetworów mlecznych. Zapobiegają biegunce związanej ze stosowaniem antybiotyków, wydzielają enzym laktaza, powodujący częściowy lub całkowity rozkład laktozy. Zalecane przy stosowaniu antybiotykoterapii oraz przy nietolerancji laktozy.


Probiotyki


Źródła:
  1. Uwe Grober , Klaus Kisters „ Zdrowie zaczyna się w jelicie”
  2. Jadwiga Kempisty „ Leczenie żywieniem”
  3. „Terapia sokami” - www.terapiasokami.pl
  4. „ Poradnik zdrowie”- www.poradnikzdrowie.pl
Dieta niskowęglowodanowaProbiotykiNietolerancja laktozyEndometrioza, a dietaZespół policystycznych jajników (PCOS)Dieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej