Endometrioza, a dieta

Endometrioza jest to choroba, która dotyka kobiety w przedziale wiekowym 12-80 lat. Endometrioza charakteryzuje się rozrostem błony śluzowej macicy poza jej jamę. Objawy, które mogą świadczyć o endometriozie to silne bóle podbrzusza (w obrębie miednicy mniejszej), bóle podczas stosunku, bóle podczas oddawania moczu oraz podczas wypróżniania również ogólne osłabienie organizmu. Choroba ta przyczynia się do powstania torbieli, może również prowadzić do problemów z płodnością. Niepokojącymi objawami są również nagminne bóle miesiączkowe, którym towarzyszą omdlenia i wymioty.

Bardzo ważnym aspektem w leczeniu tego schorzenia jest dieta, która może albo pogłębić albo zmniejszyć objawy endometriozy.

Na co powinniśmy uważać podczas doboru produktów do naszej diety ?

Przede wszystkim należy wyeliminować takie produkty jak:

  • Czerwone mięso
  • Tłuste pokarmy pochodzenia zwierzęcego
  • Produkty mleczne
  • Produkty zawierające gluten
  • Kawę (powyżej 2 szklanek dziennie)

U osób chorych na endometriozę powyższe produkty mogą przyczynić się do zaostrzenia objawów choroby.

Dieta chorego pacjenta powinna głównie opierać się na produktach nieprzetworzonych o działaniu antyoksydacyjnym. Warzywa, owoce z duża ilością witaminy C, białe mięso w ograniczonej ilości oraz oleje roślinne zawierające witaminę E będą doskonałą podstawą diety chorej osoby.

  • Zalecane produkty, które warto spożywać i które mogą pomóc w walce z endometriozą:
  • Woda
  • Warzywa z rodziny krzyżowych ( kalafior, kapusta)
  • Warzywa liściaste, zielone z duża ilością chlorofilu (szpinak, sałata, roszponka)
  • Warzywa bogate w beta karoten (szpinak, marchewka, dynia, bataty)
  • Owoce i warzywa bogate w witaminę C.
  • Żywność nieprzetworzona o niskiej zawartości tłuszczu oraz niskim indeksie glikemicznym.
  • Białe mięso w ograniczonej ilości.
  • Produkty zasadotwórcze (cytryna, ananas, kiwi, melon, pietruszka, limonka itd.)

Profilaktyka, czyli jak uchronić się przed pogłębianiem edometriozy?

Przede wszystkim należy kierować się zasadami racjonalnego żywienia, dieta powinna być bogata w warzywa oraz w owoce, należy zwrócić uwagę czy zakupione przez nas produkty nie zostały potraktowane pestycydami, najlepiej kupować produkty ekologiczne i od sprawdzonych producentów. Produkty mięsne oraz ryby nie powinny zawierać w sobie PCB (polichlorowane bifenyle), które stanowią istotne zagrożenie dla kobiet narażonych, bądź chorych na endometriozę.

Regularne stosowanie powyżej wymienionych zasady odżywiania, może wspomóc kobietę podczas leczenia, pozytywnie wpłynąć na jej stan zdrowia i samopoczucie.

Autor artykułu: Praktykantka Hanna Wójcik


Endometrioza

Źródła:

  1. Laura Vien, Zdrowe kobiety
  2. Dębski R. Ginekologia kliniczna Tom 1-3, Urban & Partner, Wrocław 2009, ISBN 978-83-7609-013-9
  3. Słomko Z. Ginekologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008, ISBN 978-83-200-3153-9
  4. Bręborowicz G. (red.), Ginekologia, Urban & Partner, Wrocław 2006, ISBN 83-89581-39-6
Dieta niskowęglowodanowaDieta lekkostrawnaNadciśnienie tętniczeZalecenia do wszystkich opisywanych chorób dietozależnychPrebiotyki w żywnościFenyloketonuriaBiałko tylko z roślin? To możliwe?Menopauza, klimakterium, przekwitanie.NiedokrwistośćZespół Jelita DrażliwegoSuperfruitsTężyczka utajonaIndeks insulinowy (IS)Niezwykle ważna witamina B12SIBO, czyli przerost bakteryjny jelita cienkiegoPorównanie diety niskowęglowodanowej i ketogenicznejKwasy tłuszczowe - kompendiumDieta wegetariańskaDieta, a stwardnienie rozsianePrzeciwutleniacze, czyli naturalni obrońcy organizmuDieta oraz problemy żywieniowe małych dzieciProbiotykiNietolerancja laktozyEndometrioza, a dietaZespół policystycznych jajników (PCOS)Dieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej
Opinie o mnie  |  Zamów dietę