Dieta niskowęglowodanowa
Dieta ubogowęglowodanowa jak sama nazwa wskazuje opiera się na niskiej podaży węglowodanów w diecie na rzecz zwiększonej podaży białek i tłuszczy. I tak dopuszczalna jest maksymalna ilość cukrowców w wysokości 72 g dziennie. Te 72 g węglowodanów dziennie nazywane jest 6-ścioma jednostkami chlebowymi. 12 gram to jest właśnie jedna jednostka chlebowa (wymiennik węglowodanowy WW) i zawiera ją min.: średnie jabłko, kromka chleba, pół pączka, szklanka piwa, łyżka cukru itp. Szczegółową tabelę wymienników węglowodanowych - pobierz tutaj.
Produkty dozwolone w tej diecie: każdy rodzaj mięsa (nawet tłuste), ryby, jaja, nabiał (sery, twarogi, jogurty, kefiry, śmietany itp.) , tłuszcz zwierzęcy i roślinny (smalec, masło, olej itp.), orzechy, warzywa głównie zielone ( szparagi, brukselka, sałata, kapusta, ogórki, kalafior )
Węglowodany występujące w tych produktach nie wliczamy do owych 72 gramów na dzień.
Produkty mocno niedozwolone: węglowodany: cukier, miód, słodycze, pieczywo, mąka, makarony, zboża, kasze, ryż itp.), owoce, słodzone przetworzone pokarmy ( napoje, jogurty, serki, desery),fast foody itp.
Oczywiście produkty te można spożywać pamiętają jednak by nie przekroczyć owych 72 gramów cukrowców np. 2 kromki chleba (2 x WW) , 2 mandarynki ( 1 x WW) , mała porcja makaronu (1 x WW), pączek ( 2 x WW) = 6 wymienników węglowodanowych, czyli 72 gramy cukrowców.
Ograniczając węglowodany do tych sześćiu jednostek chlebowych pozostałe produkty możemy jeść bez ograniczeń. Jednakże osoby pragnące się odchudzać powinny zachować umiar w spożywaniu posiłków. Przykładowy jadłospis diety można pobrać tutaj.

Źródło:
Życie bez pieczywa - A. Christian W.Lutz