Dietetyk Wrocław online - Radosław Bernat
Dietetyk
Zdrowe odżywianie - porady dietetyczne mgr inż. Radosław Bernat
Telefon 504 428 093 do dietetyka we Wrocławiu 504 428 093
Email - radekbernat@4slim.pl - dietetyk online radekbernat@4slim.pl

Dna moczanowa a dieta

DNA MOCZANOWA jest chorobą metaboliczną, spowodowaną odkładaniem się kryształków kwasu moczowego wokół stawów, zwłaszcza w pobliżu palucha stopy, ale także może atakować inne stawy i nerki. Złogi te wywołują odczyn zapalny, powodują równocześnie niszczenie chrząstek i powierzchni stawowych.

Przyczyną tej choroby jest nadmierne wytwarzanie kwasu moczowego, którego dany organizm nie jest w stanie już rozpuścić a nadmierna ilość prowadzi do stanu zapalnego. Należy pamiętać, że atak dny jest dopiero drugą fazą rozwoju choroby, gdyż pierwszą jest bezobjawowa hiperurykemia.


Objawy:
  • nagły występujący co pewien czas ostry ból stawów, szczególnie w nocy
  • wzrostu temperatury ciała,
  • obrzęk i duża bolesność stawu

Występowaniu napadów sprzyjają:
  • dieta bogata w puryny
  • nadmierny stres,
  • niektóre leki,
  • nadmierny wysiłek fizyczny

Po wielu latach dochodzi najczęściej do przewlekłego zapalenia wielostawowego, któremu często towarzyszą powikłania ze strony innych narządów, np.: nerek, układu krążenia.

Stężenia kwasu moczowego u mężczyzn wynosi 7 mg/dl, u kobiet 6 mg/dl.

DIETA W CHOROBIE DNY MOCZANOWEJ

Główną zasadą leczenia dietetycznego dny moczanowej jest ograniczenie podaży związków purynowych z zewnątrz tj. z pokarmem.

Podstawowymi zaleceniami dotyczącymi stosowania prawidłowej diety są:
  • wyeliminowanie z diety pokarmów bogatych w związki purynowe np :wątroba,nerki
  • regularne przyjmowanie posiłków (4-5 razy dziennie)
  • ostatni posiłek powinien być spożyty 3-4 godziny przed snem, gdyż w nocy zwiększa się ilość zatrzymywanego w organizmie kwasu moczowego.

Produkty niedozwolone:

  • ryby (karp, łosoś, makrela, szprotki)
  • mięso (cielęcina, jagnięcina, dziczyzna, podroby, sosy i wywary mięsne),
  • wędliny
  • tłusty nabiał, (sery topione i pleśniowe, twaróg)
  • wysokobiałke warzywa strączkowe, większość warzyw kapustnych, kukurydzy, papryki, szczawiu, szpinaku i rabarbaru,
  • grzyby
  • melony i banany
  • kawa, kakao, mocna herbata
  • alkohol
  • nie wolno spożywać potraw smażonych, pieczonych i duszonych

Produkty dozwolone:

  • chudy nabiał, produkty mleczne,
  • ryż, ziemniaki i makarony,
  • pieczywo (pszenne, ryżowe)
  • kapusta pekińska, biała, kiszona, czerwone buraki, chrzan, cukinia, marchew, pomidory, ogórki i sałata,
  • brzoskwinie, ananasy, czereśnie, gruszki, jabłka, maliny, pomarańcze, winogrona,
  • orzechy laskowe i włoskie, słonecznik, sezam,
  • soki owocowe (z dozwolonych owoców), herbatki owocowe i ziołowe – najlepiej z ziół pomocnych w leczeniu dny,
  • miód, dżem,marmolada
  • duże ilości wody

Autor artykułu: Psychodietetyk Anna Romanów

Źródła:
Dna moczanowa" Pachocka, Jarosz Rok wydania : 2011
"Podstawy naukowe żywienia w szpitalach' -wydanie IŻiŻ rok 2001,
,,Praktyczny podręcznik dietetyki'- wydanie IżiŻ rok 2010, ,,
Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach ' -wydanie IŻiŻ rok 2011 - źródło