Dietetyk Radosław Bernat - zdjęcie profilowe
Dietetyk
mgr inż. Radosław Bernat
Zdrowe odżywianie - produkty dietetyczne
Telefon 504 428 093 do dietetyka we Wrocławiu 504 428 093
Email - radekbernat@4slim.pl - dietetyk online radekbernat@4slim.pl

Najważniejsze zasady odżywiania

  1. Wyrzucić z diety cukier, słodycze itd. ( nie bez powodu cukier nazywana jest „białą śmiercią”)
  2. Unikać produktów wysoko przetworzonych i wysokoweglowodanowych Fast foody, słodycze, desery, napoje i soki słodzone itd.( człowiek na początku jadł tylko mięso surowe)
  3. Ograniczyć spożycie pieczywa, makaronów i ryżu ( zastąpić pieczywem ciemnym i kaszą gryczaną)
  4. Spożywać ryby ( głównie morskie, tłuste), mięso, nabiał, jaja oraz podroby ( wątróbka)
  5. Ograniczyć alkohol głównie piwo oraz słodkie wina, można spożywać wino wytrawne (mało cukru)
  6. Unikać nadmiaru mocnej kawy, 2-3 fliżanki maksymalnie( wypłukuje magnez z organizmu)
  7. Nie stosować zbyt dużej soli do potraw ( wpływ na nadciśnienie i inne choroby)
  8. Nie popijać podczas jedzenia ( rozcieńczanie soków trawiennych)
  9. Delektować się każdym kęsem i wolne przeżuwanie ( oszukiwanie żołądka)
  10. Stale, regularnie spożywać pełnowartościowe posiłki ( pełne wykorzystanie skł. odżywczych)
  11. Jeść częściej, ale mniejszych posiłków ( nie powodujemy zwiększania żołądka)
  12. Pić dużą ilość płynów, głównie wody (oczyszczanie organizmu z toksyn oraz zapobieganie odwodnieniu )
  13. Ostatni posiłek jeść na 2 godziny przed snem (nie obciążamy układu pokarmowego)
  14. Porządne, syte śniadanie ( zapobiegnie wilczemu głodowi w ciągu dnia)
  15. Stosować urozmaicone jadłospisy ( nie zbrzydnie nam jedzenie)
  16. Nie zmieniaj swoich przyzwyczajeń gwałtownie (pozwoli to organizmowi przystosować sie do nowej diety)
Dieta niskowęglowodanowaProbiotykiNietolerancja laktozyEndometrioza, a dietaZespół policystycznych jajników (PCOS)Dieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej