Dietetyk Wrocław online - Radosław Bernat
Dietetyk
mgr inż. Radosław Bernat
Zdrowe odżywianie - porady dietetyczne
Telefon 504 428 093 do dietetyka we Wrocławiu 504 428 093
Email - radekbernat@4slim.pl - dietetyk online radekbernat@4slim.pl

Najważniejsze zasady odżywiania

  1. Wyrzucić z diety cukier, słodycze itd. ( nie bez powodu cukier nazywana jest „białą śmiercią”)
  2. Unikać produktów wysoko przetworzonych i wysokoweglowodanowych Fast foody, słodycze, desery, napoje i soki słodzone itd.( człowiek na początku jadł tylko mięso surowe)
  3. Ograniczyć spożycie pieczywa, makaronów i ryżu ( zastąpić pieczywem ciemnym i kaszą gryczaną)
  4. Spożywać ryby ( głównie morskie, tłuste), mięso, nabiał, jaja oraz podroby ( wątróbka)
  5. Ograniczyć alkohol głównie piwo oraz słodkie wina, można spożywać wino wytrawne (mało cukru)
  6. Unikać nadmiaru mocnej kawy, 2-3 fliżanki maksymalnie( wypłukuje magnez z organizmu)
  7. Nie stosować zbyt dużej soli do potraw ( wpływ na nadciśnienie i inne choroby)
  8. Nie popijać podczas jedzenia ( rozcieńczanie soków trawiennych)
  9. Delektować się każdym kęsem i wolne przeżuwanie ( oszukiwanie żołądka)
  10. Stale, regularnie spożywać pełnowartościowe posiłki ( pełne wykorzystanie skł. odżywczych)
  11. Jeść częściej, ale mniejszych posiłków ( nie powodujemy zwiększania żołądka)
  12. Pić dużą ilość płynów, głównie wody (oczyszczanie organizmu z toksyn oraz zapobieganie odwodnieniu )
  13. Ostatni posiłek jeść na 2 godziny przed snem (nie obciążamy układu pokarmowego)
  14. Porządne, syte śniadanie ( zapobiegnie wilczemu głodowi w ciągu dnia)
  15. Stosować urozmaicone jadłospisy ( nie zbrzydnie nam jedzenie)
  16. Nie zmieniaj swoich przyzwyczajeń gwałtownie (pozwoli to organizmowi przystosować sie do nowej diety)
Dieta niskowęglowodanowaDieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej