Dietetyk Radosław Bernat - zdjęcie profilowe
Dietetyk
mgr inż. Radosław Bernat
Zdrowe odżywianie - produkty dietetyczne
Telefon 504 428 093 do dietetyka we Wrocławiu 504 428 093
Email - radekbernat@4slim.pl - dietetyk online radekbernat@4slim.pl

Napary roślinne wspierające pracę organizmu

W dzisiejszych czasach można zauważyć powrót do medycyny ludowej i wzrost zainteresowania alternatywnymi metodami wspomagania organizmu. Napary roślinne wykazują istotny wpływ na organizm człowieka. Ich stosowanie, jako element zdrowego trybu życia i racjonalnego odżywiania, może przynieść wiele korzyści: mogą one wspomagać trawienie, pozytywnie wpływać na poziom glukozy i innych składników we krwi, zwiększać odporność organizmu, wspierać odchudzanie i spełniać inne role. W niniejszym artykule przedstawię zastosowanie konkretnych naparów roślinnych, które mogą wspierać nasz organizm na różnych płaszczyznach.

Mięta pieprzowa:

Głównym składnikiem aktywnym mięty jest mentol, odpowiadający za jej charakterystyczny zapach i smak, a także za jej właściwości chłodzące. Napar z mięty pomaga w zaburzeniach trawienia, między innymi w dolegliwościach spastycznych towarzyszących zespołowi jelita drażliwego, ponieważ działa rozkurczowo. Może być także stosowany w schorzeniach dróg żółciowych i woreczka żółciowego.

Melisa lekarska:

Napar z liści melisy znany jest z właściwości uspakajających, wyciszających, pomaga w zaburzeniach snu i trawienia. Przypisuje się mu także właściwości pobudzania apetytu i wspomagania produkcji soków trawiennych. Działa także przeciwskurczowo, wzmacniająco i przeciwzapalnie.

Pokrzywa zwyczajna:

Pokrzywa należy do najbardziej różnorodnie działających roślin. Napar z jej liści ma działanie moczopędne, stąd ich powszechne zastosowanie przy kamicy nerkowej i obrzękach. Poza tym posiada właściwości przeciwzapalne i znieczulające, dlatego jest stosowany w celu łagodzenia bólu związanego ze stanem zapalnym stawów. Liście pokrzywy wykazują też działanie przeciwkrwotoczne i zapobiegające anemii, gdyż wpływają na wytwarzanie hemoglobiny i czerwonych krwinek. Korzystnie wpływa także na poziom glukozy we krwi. Ponadto poprawie stan skóry, włosów i paznokci.

Rumianek szlachetny:

Napar z wysuszonych koszyczków kwiatowych rumianku pomaga w leczeniu niestrawności na tle nerwowym, wzdęciach, zapaleniu żołądka, biegunkach, a także chorobie lokomocyjnej. Wspomaga wydzielanie soku żołądkowego, dzięki temu poprawia apetyt i ułatwia trawienie. Wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie układu trawiennego i przywraca właściwe ruchy perystaltyczne, ułatwiając tym samym wypróżnienie. Działa przeciwwymiotnie, pomaga przy porannych nudnościach kobiet w ciąży.


Nagietek lekarski:

Napar z nagietka lekarskiego wykazuje właściwości rozkurczowe i przeciwzapalne – zwłaszcza w zapaleniach jamy ustnej lub gardła. Wpływa na poprawę trawienia przez wzmożenie wydzielania żółci, stosowany jest w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Dzięki działaniu żółciotwórczemu znalazł zastosowanie w leczeniu zaburzeń czynności pęcherzyka żółciowego. Działa moczopędnie, wspomaga wydalanie z organizmu produktów przemiany materii. Zewnętrznie stosowany jest w ciężko gojących się ranach, odmrożeniach, oparzeniach, wykwitach skórnych, stłuszczeniach, gdyż wspomaga gojenie poprzez zwiększenie przepływu krwi do obszaru rany.

Dziurawiec zwyczajny:

Napar z dziurawca znany jest ze swoich właściwości przeciwdepresyjnych, ale nie wszyscy wiedzą, że ma również bardzo korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Wspomaga trawienie, pobudza wytwarzanie żółci, dlatego też stosowany jest w chorobach dróg żółciowych. Wykazuje też działanie bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze.

Napar z rumianku

Bibliografia:
  1. Rośliny lecznicze świata: ilustrowany przewodnik naukowy po najważniejszych roślinach leczniczych świata i ich wykorzystaniu. Pod red. B.E. van Wyk, M. Wink. Tł. i red. nauk. wyd. 1 Polskiego I. Fecka [i wsp.]. – Wrocław: MedPharm, Polska, 2008.
  2. Senderski M.E: Zioła w leczeniu dolegliwości i chorób układu trawiennego oraz wątroby i trzustki. Podkowa Leśna, 2009.
Dieta niskowęglowodanowaDieta oraz problemy żywieniowe małych dzieciProbiotykiNietolerancja laktozyEndometrioza, a dietaZespół policystycznych jajników (PCOS)Dieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej