Dietetyk Wrocław online - Radosław Bernat
Dietetyk
Zdrowe odżywianie - porady dietetyczne mgr inż. Radosław Bernat
Telefon 504 428 093 do dietetyka we Wrocławiu 504 428 093
Email - radekbernat@4slim.pl - dietetyk online radekbernat@4slim.pl

Migrenowe bóle głowy

Migrenowe bóle głowy jest to najczęściej spotykana przyczyna samoistnych bólów głowy. Jest problemem dość powszechnym częściej dotyka kobiet (15-18% wśród populacji, natomiast wśród mężczyzn 6-8%) i zwykle objawia się w młodym wieku, przed ukończeniem 40 roku życia. Objawy choroby często słabną w wieku dojrzałym.

Podstawowym objawem choroby są oczywiście silne bóle głowy. Najczęściej jest to ból jednostronny, zlokalizowany za gałką oczoną, w skroni i w czole, ma charakter pulsacyjny, o bardzo silnym natężeniu, nawet wykluczającym chorego z codziennego życia. Ból utrzymuje się od 4 do nawet aż 72 godzin. Mogą towarzyszyć mu wymioty, nudności, nadwrażliwość na hałas, światło, zapachy oraz zaburzenia wegetatywne. Czasem pacjenci są w stanie przewidzieć napad migreny nawet o kilka dni, ponieważ występują u nich objawy poprzedzające, nazywane aurą. Są to zaburzenia wzrokowe, mroczki, drętwienie, zaburzenia apetytu czy koncentracji. Obserwuje się szereg sytuacji, które mogą prowokować napad migreny, należą do nich:

  • stres, zmęczenie,
  • wahania poziomu nastrojów,
  • nieodpowiednia ilość snu (zarówno zbyt mała jak i zbyt duża),
  • wysiłek fizyczny,
  • gwałtowne zmiany pogody,
  • przebywanie na dużych wysokościach,
  • jasne światło,
  • głód,
  • odwodnienie,
  • alkohol i kofeina,
  • niektóre pokarmy.

W celu skutecznego leczenia migrenowych bólów głowy konieczne jest właściwe rozpoznanie ich typu, towarzyszących im objawów oraz wykluczenie innych przyczyn zdrowotnych. Niestety nie istnieją specyficzne badania czy testy rozpoznające migrenę, dlatego bardzo istotna jest dokładna rozmowa z lekarzem na temat charakterystyki dolegających nam bólów głowy. Rozpoznanie migrenowych bólów głowy może być dokonane przez lekarza pierwszego kontaktu po konsultacji z neurologiem. Czasem konieczne może być skierowanie pacjenta do odpowiedniej poradni specjalistycznej.

Leczenie migreny ma na celu przede wszystkim zniesienie bólu, ale również zapobieganie wystąpieniu kolejnego napadu. Stosowane są różne leki przeciwbólowe (aspiryna, naproksen, diklofenak, ibuprofen, ketoprofen i inne) i metodą prób i błędów dobiera się odpowiedni lek oraz jego odpowiednią dawkę dla konkretnego pacjenta. Najlepszym rozwiązaniem jest zażycie leku już na samym początku napadu lub jeśli to możliwe, jeszcze w czasie aury, czyli kiedy pacjent czuje że ból migrenowy się zbliża, bowiem w na etapie rozwiniętego bólu skuteczność leku jest zdecydowanie mniejsza.

Odpowiedni sposób żywienia może okazać się pomocy w redukcji napadów migrenowych bólów głowy. Najlepszym rozwiązaniem jest prowadzenie dzienniczków żywieniowych, w których chory zapisuje spożywane pokarmy i odnotowuje czy występują po nich dolegliwości bólowe. Jednak istnieje szereg produktów, które podejrzewane są o wywoływanie napadów. Należą do nich czekolada, sery żółte długodojrzewające, cytrusy, orzechy arachidowe, dania ciężkostrawne i smażone, żywność typu fast-food (oraz każda żywność bogata w glutaminian sodu, ponieważ wpływa on na naczynia krwionośne), alkohol i kofeina. Są to produkty, które mają wpływ na neuroprzekaźnictwo. Z kolei co może być pomocne przy migrenowych bólach głowy? Korzystnie działać mogą roślinne związki o działaniu przeciwbólowym, do których należą np. kapsaicyna zawarta w pieprzu cayenne i papryczce chilli oraz związki zawarte w imbirze. Pomocne mogą być także herbaty ziołowe – z krwawnika pospolitego lub pierwiosnki. Warto także zadbać o odpowiednią ilość w diecie warzyw, owoców i orzechów, ponieważ stanowią one cenne źródło witamin i minerałów, których niedobory będą sprzyjały niewłaściwemu funkcjonowaniu układu nerwowego i pojawianiu się migrenowych bólów głowy. Nie można też zapominać o odpowiednio dużej ilości płynów w ciągu dnia, a szczególnie wody.

Migrenowe bóle głowy

Piśmiennictwo:

  1. Wójcik-Dręczkowska H., Bilińska M., Nyka W.: Migrena – rozpoznanie i lieczenie. Forum Medycyny Rodzinnej 2007, 2, 109-114
  2. Mendel T., Członkowska A.: Leczenie migreny. Farmakoterapia w psychiatrii i neurologii, 1997, 4, 55-63
  3. Stępień A.: Kryteria diagnostyczne i leczenie migreny w oparciu o obowiązujące zalecenia międzynarodowe. Medycyna po Dyplomie 2011(20); 9(186): 81-87
  4. Migrena
Dieta niskowęglowodanowaOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej