Dietetyk Radosław Bernat - zdjęcie profilowe
Dietetyk
mgr inż. Radosław Bernat
Zdrowe odżywianie - produkty dietetyczne
Telefon 504 428 093 do dietetyka we Wrocławiu 504 428 093
Email - radekbernat@4slim.pl - dietetyk online radekbernat@4slim.pl

Kamica żółciowa

Kamica żółciowa jest schorzeniem polegającym na tworzeniu się złogów w obrębie układu żółciowego, a więc w przewodach żółciowych i/lub woreczku żółciowym. Jest to jedna z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego, stosunkowo łatwo wykrywalna podczas badania USG. Największą częstość występowania kamicy żółciowej obserwuje się w krajach zachodnich. Nazywa się ją chorobą cywilizacyjną, ponieważ np. w Afryce niektóre szczepy plemienne na nią w ogóle nie zapadają.

Złogi powstające w układzie żółciowym mogą być zbudowane z różnych substancji. Najczęściej są to złogi mieszane zawierające cholesterol, bilirubinę, kwasy żółciowe i sole wapnia. Rzadziej obserwuje się kamienie złożone wyłącznie z cholesterolu. Przyczyną powstawania złogów jest nieprawidłowy skład żółci, przesycona jest cholesterolem, który nie może zostać rozpuszczony przez sole żółciowe i lecytynę, przez co wytrąca się w postaci mikrokryształków, które z czasem ulegają agregacji i powstaje widoczny złóg.

Czynniki ryzyka kamicy określa się mianem 4xP: płeć piękna, płodna, puszysta i w pełni wieku. Oznacza to, że na kamicę żółciową najczęściej cierpią kobiety otyłe, w średnim wieku, które urodziły jedno lub więcej dzieci (im więcej przebytych ciąż, tym większe ryzyko kamicy żółciowej, ponieważ progesteron utrzymujący się na wysokim poziomie w czasie ciąży zwiększa wydzielanie cholesterolu do żółci). Do innych czynników ryzyka należą także: niewłaściwy sposób odżywiania, zaburzenia lipidowe, cukrzyca i otyłość.

Do podstawowych zaleceń w kamicy żółciowej należą:
  • ograniczenie kaloryczności diety: istnieje zależność między podażą kalorii, a skłonnością do powstawania złogów;
  • pilnowanie prawidłowego rozłożenia posiłków w ciągu dnia: należy jeść 4-5 niewielkich posiłków w ciągu dnia, unikać obfitego posiłku
  • wieczorem, dbać o to, aby posiłki były jedzone powoli i w spokoju i dokładnie gryzione – połykanie dużych kęsów pokarmu utrudnia jego trawienie;
  • przygotowywanie posiłków w odpowiedni sposób: duszenie, pieczenie w folii, gotowanie w wodzie lub na parze;
  • unikanie cukrów prostych, miodu, czekolady, ponieważ powodują one zmniejszenie stężenia lecytyny w żółci, która zapobiega powstawaniu kamieni;
  • zmniejszenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych: smalcu, boczku, słoniny;
  • rezygnacja z żywności fast-food i przetworzonej żywności;
  • zwiększenie spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych: oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, oleju lnianego;
  • zwiększenie spożycia błonnika w diecie: jego zbyt mała ilość powoduje zaburzenia perystaltyki jelit, utrudnione obkurczanie woreczka żółciowego i zaleganie w nim żółci; błonnik pokarmowy ma wpływ na metabolizm kwasów żółciowych, co chroni przed kamicą;
  • redukcja nadmiernej masy ciała: żółć u osób otyłych jest znacznie bardziej przesycona cholesterolem niż żółć u osób o należnej masie ciała;
  • włączenie aktywności fizycznej – np. spacerów, co najmniej godzinę w ciągu dnia.

Kamica żółciowa

Piśmiennictwo:
  1. Godziemba-Maliszewska E.: Kamica żółciowa. W: Praktyczny podręcznik dietetyki. Pod red. M. Jarosz. IŻŻ Warszawa 2010
Dieta niskowęglowodanowaEndometrioza, a dietaZespół policystycznych jajników (PCOS)Dieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej