Dietetyk Radosław Bernat - zdjęcie profilowe
Dietetyk
mgr inż. Radosław Bernat
Zdrowe odżywianie - produkty dietetyczne
Telefon 504 428 093 do dietetyka we Wrocławiu 504 428 093
Email - radekbernat@4slim.pl - dietetyk online radekbernat@4slim.pl

Żywienie kobiet karmiących piersią

Odżywianie matek karmiących piersią zawsze budzi pewien niepokój. Wszędzie się czyta albo słyszy, co wolno jeść a czego nie, co szkodzi dziecku, co uczula. Młoda mama często przez to czuje się zagubiona. Dlatego też w tym artykule zebrane są wszystkie najważniejsze wskazówki, zalecenia dotyczące diety karmiącej matki. Ważne jest, aby kobiety karmiące stosowały właściwe zalecenia żywieniowe, ponieważ jeżeli tego nie będą robiły, ich organizm do produkcji pełnowartościowego mleka wykorzysta własne, zgromadzone zasoby substancji odżywczych aż do momentu ich wykorzystania. Nie jest to oczywiście korzystne, ponieważ naraża to matkę na liczne problemy zdrowotne (np. z osteoporozą w późniejszym czasie).

Dieta dla matek powinna być urozmaicona nie tylko ze względu na wartości odżywcze dostarczane sobie i dziecku, ale także ze względu na poznanie smaków przez niemowlę, ponieważ to, co matka zje trafia do mleka – czyli pozwala ukształtować późniejsze nawyki żywieniowe dziecka.Dieta matek karmiących piersią

Zjedzony pokarm przez matkę, wpłynie na smak i zapach mleka, w ciągu ok 2 do 6 godzin. Dlatego też, jeżeli po tym czasie dziecko odmawia przyjęcia piersi albo więcej ulewa, ma kolki, jest marudne, warto sobie przypomnieć ostatni posiłek i wyeliminować go z diety na kilka dni. Po tym czasie zaobserwować, czy niepożądane dolegliwości minęły.

Dieta kobiet karmiących piersią powinna być przede wszystkim lekko stawna, regularna (5-6 posiłków, często spożywana, ale w małych ilościach), różnorodna, by dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych sobie i dziecku.

W zasadzie dieta kobiet karmiących nie różni się za wiele od diety w czasie ciąży. Zwiększa się jedynie zapotrzebowanie kaloryczne (o ok. 500 kcal niż przed ciążą), spożycie białka, witamin i składników mineralnych. W związku z tym, że po porodzie matka musi odzyskać stracone składniki odżywcze i dalej potrzebuje dużo cennych składników, nie należy odchudzać się w trakcie karmienia piersią (można stracić pokarm).

W okresie karmienia zwiększa się zapotrzebowanie na płyny. Należy pić wodę mineralną (ok. 2 litry dziennie), słabą herbatę, mleko (lub napoje mleczne) oraz soki owoce (ich jednak ilość nie powinna przekraczać 0,5 l dziennie ze względu na duża zawartość cukru). Należy pamiętać, by nie pić „na siłę”, ponieważ może to spowodować zahamowanie wytwarzania pokarmu.

Produkty ZALECANE kobietom karmiącym:

  • Produkty będące źródłem BIAŁKA (3 porcje dzienne, ( ok. 1,5g /kg masy ciała, w tym co najmniej 60 % powinno stanowić łatwo przyswajalne białko zwierzęce): mleko i przetwory mleczne (jogurt, kefir, maślanka), sery żółte, sery twarogowe, mięso, wędliny, ryby, jaja
  • Produkty będące źródłem WĘGLOWODANÓW złożonych (ok. 6 porcji dziennie): produkty zbożowe ( pełnoziarniste pieczywo, kasze, brązowy ryż, makaron, ciastka ryżowe), ziemniaki, warzywa strączkowe (kiełki pszenicy, soja, fasolka, groszek), wszystkie produkty zawierające duże ilości błonnika (otręby, płatki owsiane, banany, porzeczki, jeżyny)
  • Produkty będące źródłem TŁUSZCZU (niewielka ilość dziennie): masło, oleje roślinne (słonecznikowy, kukurydziany, sojowy – źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6)


Trudno jest jednak dostarczyć wszystkich niezbędnych składników mineralnych wraz z pożywieniem, dlatego należy kontynuować/dietę wzbogacić o SUPLEMENTACJĘ przeznaczoną dla kobiet karmiących. Powinna ona zawierać m.in (Fe, Mg, Ca, Zn, Mn, Cu, J oraz witaminę K, E, C, witaminy z grupy B oraz kwasy DHA, EPA)


*Produkty wywołujące ALERGIĘ:

Mleko zwierzęce, głównie krowie, jaja, czekolada, kakao, ryby, owoce cytrusowe, orzeszki ziemne oraz laskowe, produkty zbożowe z pszenicy, kiwi, owoce morza

Produkty wywołujące KOLKĘ: wszystkie wzdymające: fasola, groch, kapusta, cebula, czosnek, brokuły, kalafior oraz morele, suszone śliwki, rabarbar, czasami świeże owoce, słodycze

*Produkty NIEWSKAZANE:

  • potrawy ciężko strawne ( smażone tłuste potrawy, tłuste sery)
  • produkty wzdymające ( fasola, groch, kapusta, cebula)
  • ostre przyprawy (chilli, pieprz, ostra papryka, musztarda, chrzan, czosnek – może zmieniać
  • smak dziecka i przyczyniać do odrzucenia ssania piersi przez dziecko)
  • produkty konserwowane (potrawy z puszek, sztucznie barwione i aromatyzowane, wędliny
  • peklowane

Niewskazane są także:

mocna kawa i herbata (są to substancje pobudzające, mogące wywołać niepokój, bezsenność), napoje alkoholowe, nikotyna, narkotyki


*Produkty DOZWOLONE:

  • mięso z kurczaka, indyka, chude „czerwone”
  • owoce ( jabłka, gruszki, maliny, wiśnie, agrest, brzoskwinie), warzywa (marchewka, buraki, ziemniaki),
  • produkty zbożowe (ryż, kleik ryżowy, kasza kukurydziana oraz jaglana, mąka i skrobia ziemniaczana),
  • delikatne przyprawy ( tymianek, majeranek, bazylia, koperek, słodka papryka)

Składniki odżywcze niezbędne w diecie:

  • Wapń (5 porcji dziennie) - w okresie karmienia piersią zwiększa się zapotrzebowanie, dlatego należy o jedną porcję dziennie zwiększyć niż to było w czasie ciąży, czyli ok. 5 porcji dziennie (mleko, napoje mleczne – jogurt, kefir, maślanka; ryby – szprotki, sardynki; ser twarogowy; zielone warzywa – brokuły)
  • Żelazo ( 1 -2 porcje dziennie) - po porodzie oraz przy „produkcji” mleka jego brak należy uzupełnić (mięso wołowe, ryby, jaja, szpinak, brokuły
  • Witamina C (ok. 2 porcje dziennie) - dla lepszego przyswajania żelaza, należy spożywać tę witaminę oraz dla zwiększenia odporności (owoce – truskawki, melon, grejpfrut, pomarańcz, mango, cytryna, warzywa – natka pietruszki, papryka czerwona, sałata długolistna)

Niniejszy artykuł dotyczy dzieci zdrowych, niecierpiących na alergię pokarmową czy inne schorzenia. Zapisane zalecenia dietetyczne mają charakter ogólny – każda mama powinna indywidualnie dostosować zestaw produktów, najlepiej tolerowanych przez nią i dziecko.

Źródło: „Pierwszy rok z życia dziecka” Heidi Murkoff z Sharon mazel; „Dieta matki karmiącej piersią Nivea Baby”; Poradnik dla kobiet w ciąży i mam karmiących piersią „Jak dbać o dietę?”
Dieta niskowęglowodanowaDieta oraz problemy żywieniowe małych dzieciProbiotykiNietolerancja laktozyEndometrioza, a dietaZespół policystycznych jajników (PCOS)Dieta low FODMAPSubstancje wspomagające prawidłową glikemięOperacja bariatrycznaMigrenowe bóle głowyInsulinoopornośćStany zapalne trzustkiMarskość wątrobyZespół metabolicznyNieswoiste choroby zapalne jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (CD)Choroby neurodegeneracyjne mózgu - Alzheimer i ParkinsonReumatoidalne zapalenie stawów (RZS)Kamica żółciowaCeliakiaKamica nerkowa i moczowodowaAlergia i nietolerancja pokarmowaNiedożywienieChoroba wrzodowa żołądka i dwunastnicyOsteoporoza i jej związek z żywieniemŻywność, która może chronić przed nowotworamiNapary roślinne wspierające pracę organizmuDieta w depresjiNiedoczynność tarczycy z Hashimoto - a dietaChoroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (refluks)Jak zwiększyć biodostępność żelaza w diecieDna moczanowa a dietaDieta dla Kobiet w ciążyCukrzyca – strzeż się!Cholesterol - czy słusznie oskarżony?Gospodarka hormonalna pod lupąMechanizm tycia i chudnięciaŻywienie kobiet karmiących piersiąChoroby dietozależneŻywienie Dzieci w wieku szkolnymCeliakia - jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowychNietolerancja laktozy u osób dorosłychPrzyczyny otyłościAlkohol a odchudzanieCukier = biała śmierćDieta a forma włosów i skóryDieta antynowotworowa wg GersonaZespół jelita nadwrażliwego a dietaJak przytyć? Porady i dieta dla chudych.Odchudzanie - Fakty, mity i stereotypyDieta przy Atopowym Zapaleniu Skóry (AZS)Najważniejsze zasady odżywianiaZdrowotne właściwości diety niskowęglowodanowej