Żywność, która może chronić przed nowotworami
Składniki diety chroniące przed konkretnymi rodzajami nowotworów:
- warzywa niskoskrobiowe (brokuły, sałata, ogórek, pomidor, kalafior, papryka, kapusta, rzepa, szparagi, szpinak, seler naciowy, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka, por) → chronią przed nowotworem jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku i żołądka
- owoce → chronią przed nowotworem jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka, płuc
- warzywa cebulowe → chronią przed nowotworem żołądka
- błonnik → chroni przed nowotworem jelita grubego
- czosnek → chroni przed nowotworem jelita grubego
- mleko → chroni przed nowotworem jelita grubego
- żywność bogata w witaminę C → chroni przed nowotworem przełyku
- żywność bogata w karotenoidy → chroni przed nowotworem jamy ustnej, gardła, krtani, płuc
- żywność bogata w witaminę D → chroni przed nowotworem prostaty, jelita grubego, piersi, płuc, czerniaka
- żywność zawierająca likopen (pomidory, ketchup) → chroni przed nowotworem prostaty
- probiotyki → chronią przed nowotworem jelita grubego
- kwasy omega-3 (występujące przede wszystkim w tłustych rybach morskich: łosoś, makrela, szprotka, sardynka, śledź) → chronią przed nowotworem jelita grubego i płuc
- fitosterole (występujące w warzywach strączkowych, nasionach sezamu, słonecznika i dyni) → chronią przed nowotworem piersi, prostaty, jelita grubego
Jak się okazuje, największymi właściwościami przeciwnowotworowymi charakteryzują się owoce i warzywa, dlatego warto zadbać w diecie o ich odpowiednią podaż i pamiętać o różnorodności (bo przecież każde mają inne właściwości). Ale poza składnikami diety, które mogą działać ochronnie, warto też dowiedzieć się czego w diecie unikać.
- alfatoksyny występujące na zawilgoconych, zapleśniałych orzechach i zbożach → sprzyjają nowotworom wątroby
- alkohol spożywany w nadmiarze → sprzyjają nowotworom jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, wątroby, jelita grubego
- żywność ugrillowana „na czarno” → sprzyja nowotworom jelita grubego
- sól i słona żywność w nadmiarze → sprzyja nowotworom żołądka
- przetworzone mięso czerwone (zawierające konserwanty) → sprzyja nowotworom jelita grubego
- herbata Mate (parzona w nieodpowiedni sposób) → sprzyja nowotworom przełyku
- beta-karoten stosowany w suplementach diety u osób palących → sprzyja nowotworom płuc

Piśmiennictwo:
Jarosz M., Sajór I.: Prewencja w nowotworach złośliwych. W: „Praktyczny podręcznik dietetyki.” Pod red. M. Jarosz.
IŻŻ Warszawa 2010